Manuel Tıp, manuel terapi yöntemlerini bilimsel olarak ele alarak hareket sistemi bozukluklarının bir yandan manuel muayene ile tanısını, diğer yandan manuel teknikler ile tedavisini gerçekleştirir. 

Manuel terapi ellerle yapılan tedavi demektir. Eklemlerdeki blokaj olarak adlandırılan kısıtlanmış hareketi yalnızca elleri kullanarak en iyi derecede ve ağrısız olarak düzeltip fonksiyonların iyileşmesini sağlar.  

Manuel Tıp Uygulamaları Yararlı Mıdır? 

Tanı ve tedavi içerikleri bilimsel olarak kanıtlanmış biyomekanik ve nörofizyolojik prensiplere dayanmaktadır. Manuel Tıp, teorik temel bilgilerin ve geleneksel tıbbi tekniklerin kullanımı ile gelişmiş bilgi ve becerilerle; bir yandan kas-iskelet sistemi, iç organ ve bağ dokusu yapılarının manuel muayene ile tanısını gerçekleştiren, diğer yandan manuel teknikler ile fonksiyonel bozuklukların önlemesi, tedavisi ve rehabilitasyonunu amaçlar.

En üst düzeyde iyileşme için medikal tedavilere manuel ve manipülatif teknikler eklenir ve Fizik Tedavi uygulamaları ile beraber uygulandığında en iyi sonuçlar alınır.

Manuel Tıpta Tanı Nasıl Konulur? 

Çok ayrıntılı özel bir muayeneyi içeren manuel tanı, Manuel Tıbbın temelidir. Manuel tanı olmadan yapılacak manuel terapi uygulamalarının bilimsel bir temeli olmayacaktır. 

Manuel Tıp hekimlerinin amacı, kısıtlanmış eklem hareketini (hipomobilite) ve yumuşak dokulardaki bozuklukları (sertlik, hassasiyet, ısı ve terleme gibi) tespit etmektir. 

Elle yapılan manuel tanı, standart nörolojik ve ortopedik muayene üzerine hedeflenen alanın yapısal ve fonksiyonel kas-iskelet sistemi muayenesine dayanmaktadır. Yapısal ve fonksiyonel muayene, manuel tedavi yöntemleri veya belirli egzersiz tedavileri için uygun olabilecek omurga veya kol-bacak eklemlerinin çeşitli bileşenlerindeki yapısal ve fonksiyonel asimetrilerin tespitini içerir. Gerektiğinde laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılabilir.

Manuel Tıp Uygulamaları Nelerdir?

Tedavi öncesinde hekim tarafından detaylı bir fizik tedavi muayenesi sonrasında hastaya en uygun manuel terapi yöntemi seçilmektedir. 
 

  • Spinal Manipülasyon
  • Mobilizasyon
  •  Kas-Enerji Teknikleri (post-izometrik relaksasyon, izometrik resiprokal inhibasyon)
  • Yumuşak Doku Teknikleri (derin doku masajı, miyofasiyal gevşetme) vb. yöntemleri uygulanır. 

Manuel Tıp Uygulamaları Hangi Durumlarda Uygulanır?

Hareket sisteminin yapı ve fonksiyonlarını bozan eklem hareket kısıtlılıklarının neden olduğu akut veya kronik hastalıklarda kullanılabilir.

  • Bel, Boyun ve Sırt Ağrıları
  • Eklem ve Kas İncinmelerine Bağlı Ağrılar
  • Kas Tutulmaları ve Ağrıları
  • Sakroiliak Eklem Disfonskiyonu
  •  Duruş Bozuklukları
  •  Omuz, Dirsek, El ve El Bileği Ağrıları
  •  Kalça, Diz, Ayak ve Ayak Bileği Ağrıları

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!