Bu durum; çocuğun söyleyemediği, altta yatan bazı sıkıntılara işaret ediyor olabilir.
Bunun yanı sıra çoğu çocuk, belirli yiyecekleri reddetme eğiliminde olduğu bir dönemden geçebilir ve bu normalde iki yaş civarında gözlemlenir.
Çoğu durumda, bu davranış çocuğa zarar vermez ve yavaş yavaş kaybolur.
Çocuğun yemeği reddetmesine ebeveynlerinin gösterdiği tepki, çocukların davranışlarında büyük bir fark yaratabilir. Çocuğa yemek yemesi için baskı yapmak veya çocuğun yemeği reddetmesi konusunda endişelenildiğini çocuğa göstermek çoğu zaman işleri daha da kötüleştirebilir.
Yemek Reddi Nedir?
Her küçük çocuk, yiyeceklerin çoğunu reddetme aşamasından geçer. Genellikle; bu davranış, normal yemek yeme sürecinin sadece bir aşamasıdır. Bu tür gıda reddi, herhangi bir sağlık sorununa yol açmayacak ve zamanla yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.
Yemek yemeyi reddeden bir çocuk şunları yapabilir:
- Yiyecek görünce ağzını çevirme veya kapatma.
- Yiyecekleri ağzında tutmak veya tükürmek.
- Öfke nöbeti geçirmek.
- Kusmak.
Ebeveynlerin Unutmaması Gerekir ki;
Ebeveynlerin davranışları bu aşamada çok önemlidir. Çocuğu yemeye zorlamak veya rüşvet vermek gibi bazı ebeveyn tepkileri aslında durumu daha da kötüleştirebilir. Çocukların belirli yiyecekleri yemeyi reddettiği durumlarda, büyük olasılıkla aşağıdaki çok basit görünen faktörler de söz konusu olabilir:
- Çocuk aç olmayabilir.
- Yiyeceğin tadını veya kokusunu sevmeyebilir.
- Önündeki yiyeceklerin fazlalığından bunalabilir.
Çocuğunuz yemek yemeyi reddediyorsa şunları yapabilirsiniz:
- Yenmesi istenilen yemeği övmeye çalışın.
- Çocuğunuzun yiyecekleriyle oynamasına ve ortalığı dağıtmasına izin verin.
- Mümkün olduğunda, çocuğunuzun yemeğin yapımına ve servisine katılmasını sağlayın. Çocukların, yapımında rolleri olduğunu düşündükleri şeyleri yemeleri çok daha olasıdır.
- Çocuğunuzun hafif derecede olan olumsuz davranışlarını görmezden gelin.
- Yemek zamanlarını düzenli tutun ve öğünler arasında atıştırmalıkları en aza indirin.
- Çocuğunuzun oturduğu koltuğun onun için iyi ve rahat olduğundan, yiyeceklere kolay erişilebildiğinden ve çatal bıçak takımının uygun olduğundan emin olun.
Çocuğunuz yemek yemeyi reddettiği zaman yapmaktan uzak durmanız gereken bazı davranışlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
- Çocuğunuzu yemeye zorlamak veya yemediği için onu cezalandırmak.
- Yemek yemesi için rüşvet vermek: Örneğin ana yemeği yerken ödül olarak tatlı sözü vermeyin.
- Çocuğunuzun yemek zamanları arasında çok fazla sağlıksız atıştırmalık yemesine veya meyve suyu içmesine izin vermeyin.
- Yemek saatlerinde dikkat dağıtıcı şeylere (televizyon, dijital cihazlar, kitaplar) izin vermeyin.
- Çocuğunuza 'tabağındaki her şeyi yemesi' konusunda ısrar etmeyin.
- Sınırları açık tutun: Ailenin neyi ve ne zaman yiyeceğine ebeveynler karar verir. Ne kadar yiyeceğine çocuk karar verir.
- Çocuğunuzun sevmediği yiyeceklere alternatifler deneyin. Bir çocuğun diyeti için her besin vazgeçilmez değildir. Aynı besinleri içeren başka seçenekler de bulunmaktadır.
- Bebekleri aşırı beslemeden kaçının ve mide ekşimesi riskini azaltmak için beslendikten sonra bebeğinizi yaklaşık yarım saat dik tutmaya çalışın.
- Yiyecekleri buzdolabına koyun ve ilgilenmiyorlarsa daha sonra şansınızı tekrar deneyin.
Ve şunu unutmayın:
- Sağlıklı bir çocuk acıktığında yemek yer.
- Küçük bir çocuğun gerçekten yemek yemesi için birkaç deneme gerekebilir. Tekrar tekrar deneyin.
- Çocuğunuza yemeği tattırmak, daha sonra yemeyi kabul etmesine yardımcı olacaktır.
- Çocuklar iyi taklitçilerdir, bu yüzden kendi yemek seçimlerinize bakın ve çocuğunuza iyi bir örnek olmaya özen gösterin.
- Sağlıklı bir çocuk acıktığında yemek yer.
Yemek Reddinin Nedenleri
Yukarıda da sıraladığımız gibi yemek reddinin sebepleri çok basit olabilmektedir ve bu normal bir gelişim aşamasıdır. Bunun yanı sıra vakaların küçük bir azınlığında, yemek reddi başka şeylerin bir sonucu olabilmektedir. Örneğin:
- Sağlık sorunundan kaynaklanan gıda reddi.
- Yarık damak gibi anatomik problemler çiğnemeyi ve yutmayı zorlaştırabilir.
- Mide ekşimesi gibi yemek borusu veya bağırsaklarla ilgili sorunlar yemekten sonra rahatsızlığa neden olabilir.
- Yavaş sindirim ve midenin yavaş boşalması çocuğun yemekten çok sonra şişkin ve tok hissetmesine neden olabilir.
- Büyüme bozuklukları da yemek reddine neden olabilir. Büyüme bozukluğu olan çocukların iştahı diğer çocuklara göre daha az olabilir.
- Yabancı bir cismin yutulması.
Seçici Beslenme Bozukluğu
Vakaların küçük bir azınlığında, bir çocuk çok çeşitli yiyecekleri yemeyi; uzun süre aç olsa dahi reddeder.
Bu durumdaki çocuklar yüksek bir duyusal duyarlılığa sahip olma eğilimindedir, bu da genellikle dokunmaya, seslere, dokulara ve kokulara karşı çok hassas oldukları anlamına gelir. Yiyecekler konusunda aşırı titiz olabilirler, hatta sevdikleri yiyeceklerle sevmedikleri yiyecekler arasında 'bulaşma' korkusu gösterebilirler. Bu durum, otizm spektrumundaki çocuklarda ve diğer gelişimsel güçlükleri olan çocuklarda daha yaygındır.
Bu davranışa genellikle yukarıda sunulan öneriler etki etmez. Profesyonel rehberlik gerektiren tıbbi bir bozukluktur. Seçici yeme bozukluğu, ısrarcı beslenme bozukluğu veya kaçınan/kısıtlayıcı gıda alım bozukluğu olarak bilinir. Bu tür bir sorunun belirtileri genellikle bebekler 18 aylıkken daha da kötüleşir. Çoğu durumda, durum beş yaş civarında düzelir.
Bu bozukluğu olan bir çocuk yavaş yavaş belirli yiyeceklerle tanıştırılır, böylece zamanla onları yemeyi kabul edilebilir bulur. Bu zaman ve sabır gerektirebilir ve bir sağlık uzmanının yardımıyla yapılır.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!