Yüzden fazla türü olan Rosaceae ailesinin Rosa cinsine ait olan kuşburnu, C vitamini açısından en zengin bitkilerden biridir. Besin değeri yüksek olan ve hastalıklarla mücadelede sıklıkla tercih edilen kuşburnu, çoğu zaman çay formunda tüketilse de marmelat formu da oldukça lezzetlidir. Kuşburnunun en enfes formlarından biri olan kuşburnu marmelatı lezzet dolu olduğu kadar birçok faydaya da sahiptir.

Kuşburnu bitkisinin içinde küçük, yenilebilir tohumlar bulunur. A, B, C, E vitamini açısından zengin olan bu tohumlar kırmızı-turuncu rengini karotenoid pigmentlerden alır. Bu pigmentlerin cilt ve göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmesinin yanı sıra, antioksidanlar açısından da zengin olan kuşburnu tohumlarının özellikle tam bir C vitamini deposu olduğu bilinmektedir. C vitamini, kolajen sentezinde ve bağışıklık sistemi sağlığında önemli bir rol oynayan vitamindir. 

Peki, Kuşburnu Marmelatının Faydaları Nelerdir? 

  • Cilt yaşlanmasını geciktirir. 

Kuşburnu tohumları; sigara dumanı, ultraviyole ışınları, kirlilik gibi etmenlerden dolayı zarar gören cildinize iyi gelir. Cilt yaşlanmasını geciktiren C vitamini ve antioksidan içerikleri sayesinde cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır. 

  •  Artrit ağrısına iyi gelir.

60 yaş üstü erkek ve kadınlar çok sık görülen artrit ağrıları, eklemlerde bulunan kıkırdakların zamanla azalması sonucunda oluşur. Kuşburnu takviyesi, eklemlerinizdeki oksidatif stres ve iltihaplanmayı azaltarak artrit ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir ağrıyı azaltmak için kuşburnu marmelatı tüketmekten daha güzel ne olabilir?

  •  Yağ kaybını artırır.

Kuşburnu içeriğindeki “tilisoride” adlı güçlü antioksidan bileşik sayesinde metabolizmanızı hızlandırıp  zayıflamanızı sağlar. 32 kişi ile yürütülen 12 haftalık bir çalışmada her gün 100 mg kuşburnu takviyesi kullanmanın karın bölgesindeki yağlanmada etkin azalma sağladığı gösterilmiştir. Bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Hiçbir takviye veya çay sizi bir anda zayıflatmayacak! Öncelikle davranış değişikliği edinmelisiniz ve doktorunuz önermediği sürece bir takviye kullanmamalısınız. 

  • Kalp sağlığını iyileştirir. 

Kuşburnu marmelatı tüketmek, kolesterolü ve tansiyonu dengeleyerek kalp sağlığınız üzerinde iyileştirici bir rol oynayabilir. Bunun sebebi kuşburnunun içerdiği lif ve antioksidanlardır. Kuşburnu marmelatını evde yapabilir ya da hazır olarak satın alabilirsiniz. Hazır aldığınız kuşburnu marmelatlarının katkı ve şeker ilaveli olmamasına dikkat ederek doğal seçeneklere yönelmeniz daha iyi olacaktır. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!