Bu tıkanıklık, sıvının kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğuna sıkışmasına neden olur. Kulağınızda sıvı oluşumu tıpta, seröz otitis media (SOM) veya efüzyonlu otitis media (OME) olarak adlandırılır. Kulak enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve alerji gibi rahatsızlıklar, östaki kanalını tıkar ve bu tıkanıklık da iltihap veya mukus oluşumuna neden olur.

Bu yazıda kulakta sıvı birikmesine sebep olan şeyi yani efüzyonlu otitis media'nın sebeplerini, nedenlerini, nasıl tedavi edildiğini ve nasıl önleyebileceğinizi ele alacağız.

Kulakta Sıvı Birikimi Belirtileri Nelerdir?

Kulakta sıvı biriktiğinde belirtiler hafif veya şiddetli olabilir. 

  • Kulaklarda tıkanıklık veya dolgunluk hissiyatı,
  • Rakım değişirken kulak ağrısının artması veya kulak çınlaması,
  • İşitme kaybı veya boğuk işitme,
  • Nadiren, baş dönmesi veya vertigo yaşamanıza neden olan denge sorunları kulakta sıvı birikiminin belirtileri olabilir.

Daha önce kulağınızda sıvı birikmişse tekrar oluşabileceği için tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Kulakta Sıvı Birikiminin En yaygın Sebepleri Şunlardır;

  • Alerjiler,
  • Soğuk algınlığı virüsünden, enfeksiyondan ve hatta hamilelikten kaynaklanan tıkanıklık,
  • Genişlemiş sinüs dokusu, nazal polipler, bademcikler, adenoidler veya işitme tüpünü tıkayan diğer büyümeler ,
  • Sigara dumanı gibi kimyasal içerikli tahriş edicilere maruziyet,
  • Baş boyun kanserini tedavi etmek için radyasyondan kaynaklanan hasar,
  • Kulaklarda barotravma oluşumu,
  • Down sendromu veya damak yarığından kaynaklı oral farklılıklar.

Herkesin kulağında sıvı birikebilir. Ancak östaki borusu çocuklarda yetişkinlere oranla daha küçük olduğu için çocuklarda sıvı birikimi olasılığı daha yüksektir. Ayrıca çocukların östaki borusu yetişkinlerinkinden daha yatay bir yönde çalışır. Bu da kulakta sıvı birikimine sebep olabilir. Amerika'da her yıl yaklaşık 2,2 milyon kişi OME tanısı almaktadır. 100 çocuğun yaklaşık 90 'ında, 5 veya 6 yaşından önce kulaklarında sıvı birikimi durumu gözlenir.

Kulakta Sıvı Birikimi Tedavisi

Efüzyonlu otitis media için herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Çünkü oluşan sıvı genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine boşalır. Ancak eğer geçmezse, birkaç faktöre bağlı olarak tedavi gerekebilir. 

  • Sıvı 6 haftadır varsa bir işitme testi, bir tür antibiyotik tedavisi ya da daha fazla gözlem tedavisi uygulanabilir.
  • Sıvı 12 haftadır varsa ve hala geçmiyorsa kesinlikle bir işitme testi yaptırmanız gerekir. Ciddi bir işitme kaybı varsa doktorunuz yardımcı bir antibiyotik kullanmanızı veya kulaklarınıza tüp yerleştirmeyi önerebilir.
  • Sıvı 4-6 aydır varsa, çok fazla işitme kaybınız olmasa dahi kulaklarınıza cerrahi olarak bir tüp yerleştirmeleri gerekebilir.
  • Antihistaminikler, alerji semptomlarını ve kronik sinüzitin kulaklarınızı tıkamasını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir ancak kulaklarınızda bulunan sıvıları tamamen boşaltamazlar.

Çocuklar, kulaklardaki sıvı birikiminden kaynaklanan komplikasyonlardan daha fazla etkilenebileceği için erkenden tedavi edilmeleri gerekir.

Kulakta Sıvı Birikmesi Önlenebilir Mi?

Sigarayı bırakmak ve sigara dumanını solumamak ve alerjilerinizi (varsa) tetikleyen unsurlardan kaçınmak, eşyaları temiz tutmak ve elleri sık sık yıkamak ve aşırı antibiyotik kullanmaktan kaçınmak sıvı birikimini önleyebilir. 

Ek olarak Prevenar (zatürre) aşısını yaptırmak, en yaygın kulak enfeksiyon türünü bile önlemeye yardımcı olur. Yıllık grip aşısı olmak da kulakta sıvı birikiminin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!