Kriyoterapi Nedir?

Sağlıklı yaşam trendlerini takip ediyorsanız kriyoterapi sözcüğünü muhtemelen duymuşsunuzdur. Kriyoterapi, en sade tanımlamayla “soğuk terapi” anlamına gelir. 
Bu tedavi vücudun tamamına ya da belirli bir bölgesine uygulanabilir. 

Kriyoterapi Nasıl Uygulanır?

Kriyoterapi ve kriyocerrahi olarak iki çeşit soğuk uygulama bulunur. Kriyocerrahi, aşırı düşük sıcaklık kullanılarak (-198°C) anormal dokuları yok etmek için doktorlar tarafından uygulanır. Özellikle cilt rahatsızlıklarında tercih edilen bir yöntemdir. Doktorlar, tıbbi bir tedavi yöntemi olarak kriyocerrahiyi öncelikle ben, siğil, cilt lekeleri gibi cilt ile ilgili sorunlarda ve ayrıca prostat, rahim ağzı kanseri ve karaciğer kanseri gibi hastalıklarda da kullanır.

Kriyoterapi ise ameliyat sonrası kas ağrılarını iyileştirmek, şişlikleri azaltmak ya da sporcularda egzersiz sonrası iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılır. Bunun için buz torbaları, buz banyoları ya da soğuk kabin uygulamaları gibi farklı metotlar mevcuttur. Bu yöntem ile doku yüzeyindeki sıcaklık azaltılarak ödem birikimi ve kas spazmları en aza indirgenmiş olunur. 

Kriyoterapi Ne Zamandır Uygulanıyor?

Bağışıklığı güçlendirmek; iltihap, şişlik ve ağrıyı azaltmak için soğuk su ve buz uygulamaları binlerce yıldır biliniyor ve uygulanıyor.

Tüm Vücut Kriyoterapisini Kimler Yaptırmamalı?

Özellikle hamileler, yüksek tansiyon hastaları, kalp hastaları, akciğer rahatsızlığı olan kişiler, kan dolaşımı zayıf olanlar, ayaklarında nöropati gibi sağlık sorunları olanlar, tüm vücut kriyoterapi uygulamasından kaçınmalıdır. 

Tüm vücut kriyoterapisi yeni bir trenddir ve hakkındaki araştırmalar hala devam etmektedir. Bu nedenle denemeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kriyoterapinin Faydaları Nelerdir?

Kriyoterapinin kan akışını teşvik etmesi, vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur. Ayrıca inflamasyonun azalması ile hem kas ağrılarının hem eklem ağrılarının hafiflemesini sağlar. Özellikle egzersiz sonrası hızlı iyileşmeye yardım eder. Kriyoterapi tedavisi gören kişiler eklemlerinin giderek güçlendiğini fark ederler; kan dolaşımları ve bağışıklık sistemleri de giderek iyileşir. 
Kriyoterapi, stres, depresyon ve anksiyete ile mücadele için de kullanılan bir yöntemdir. Zihinsel konsantrasyon ve dikkat düzeyinin artmasına yardımcı olur. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!