Konuşma bozukluğu, bir kişinin sesleri çıkarmada güçlük çekmesiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman çocuklukta yaşanan fiziksel ya da gelişimsel farklılıkların bir sonucu olarak meydana gelir. Tedavi edilmediği takdirde konuşma engeli yaşayan çocukların okuma-yazma öğrenmesi ve sosyalleşmesi güç olabilir. Konuşma bozukluklarının birçok türü vardır ve en çok görülen bozukluklardan biri kekemeliktir.
Araştırmalar birinci sınıfa başlayan çocukların neredeyse %5’inde konuşma bozukluğu görüldüğünü ileri sürmektir. Konuşma, çocuğun gelişimi açısından bir dönüm noktası olarak kabul edildiği için erken yaşlardan itibaren ebeveynlerin ve doktorların çocuğun konuşmasını takip etmesi önemlidir. Okuma-yazma öğrenmeye başlayacağı yaştan önce çocuğun konuşma bozukluğunu tedavi ettirmek çocuğun hem eğitim hayatı hem sosyal hayatı için faydalı olacaktır.
Konuşma Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Konuşma bozukluğu neden olur sorusunun tek bir cevabı yoktur. Konuşma bozuklukları farklı şekillerde görüldüğü için nedenleri de değişiklik göstermektedir. Örneğin kekemelik, gelişimsel bir gecikmenin işareti olabilir, kalıtsal olabilir. Bununla birlikte aşağıdaki nedenlerden dolayı da konuşma bozuklukları gelişebilir:
Ankiloglossi
Bazı bebeklerin doğumundan itibaren dil yapısında görülen dil bağı problemi, dilin ağızda rahatça hareket etmesini engellemektedir. Bu kısıtlılık, konuşma bozukluğunun gelişmesine neden olmaktadır.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)
Otizmli kişiler, sözlü ve sözsüz iletişime geçmede zorlukyaşarlar. Bu nedenle konuşma becerileri gelişmeyebilir.
Disleksi
Öğrenme güçlüğü olarak da bilinen disleksi, konuşma seslerini çıkarmada zorluklara yol açabilir.
Serebral Palsi
Serebral palsili bireyler kaslarını ve hareketlerini kontrol etmekte zorluk yaşadıklarından konuşmalarında da bir bozukluk görülebilir.
İşitme Kaybı
En yaygın doğumsal bozukluklardan biri olan işitme kaybı, çocuğun dil ve konuşma gelişiminde yetersizliklere yol açabilir.
Konuşma Bozukluğu Belirtileri
Konuşma bozukluğunun nedenine bağlı olarak belirtileri değişebilse de en yaygın semptomları şunlardır:
Kekeme kişilerde sıklıkla görülen yinelenen sesler
- Fazladan ses ve kelime ekleme
- Kelimeleri uzatma
- Konuşurken kafayı sallama
- Konuşurken sık sık ara verme
- Seslerin düzgün çıkarılamaması
- Ses kısıklığı ya da pürüzlü bir sesle konuşma
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm
içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!