Pilates ve klinik pilates terimleri birbirine yakın gibi gözükse de uygulama, amaç ve yöntemlerinde farklılıklar var. Bu farklar, hangi tür pilatesin ihtiyaçlarınıza daha uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olur. 

Pilates'in Kökeni ve Genel Amacı

1920'lerde profesyonel bir dansçı olan Joseph Pilates tarafından geliştirilen pilates, başlangıçta rehabilitasyon ve fonksiyonel hareketi desteklemek amacıyla ortaya çıkmıştır. Pilates, bir kişinin vücut ağırlığını veya ekipmanın direncini kullanarak hareket ve nefes kontrolünü birleştiren, güç ve esnekliği artırmak için tasarlanmış bir egzersiz formudur. Son on yılda, genel olarak insanların güç ve çevikliklerini artırmalarına yardımcı olan popüler bir egzersiz formu haline gelmiştir.

Anahtar Farklar

Standart Pilates:

  • Genel karın kası stabilitesi, güç ve dayanıklılık egzersizlerini içerir.
  • Belirli bir yaralanma veya fiziksel ihtiyaca odaklanmaz.
  • Hedef, belirli bir kas bölgesi yerine genel fiziksel sağlığı iyileştirmektir.
  • Mat veya reformer tabanlı olabilir ve ağırlıklar, direnç bantları ve toplar gibi çeşitli araçları içerebilir.

Klinik Pilates:

  • Yaralanma veya cerrahi sonrası hastaya özgü tedavi için kullanılır.
  • Klinik pilates, bireyin belirli yaralanmalarını ve fiziksel ihtiyaçlarını dikkate alır.
  • Sertifikalı bir eğitmen tarafından genellikle fizyoterapist tarafından gerçekleştirilen klinik bir değerlendirme sonrası uygulanır. 
  • Postür, esneklik, kas kuvveti, kontrol, denge ve çekirdek ile pelvik taban güçlendirmesinde iyileşmeler sağlar.

Hangisi Sizin İçin En İyi?

Pilates ve klinik pilates arasında seçim yaparken kesin bir doğru veya yanlış yoktur. Her ikisinin de faydaları büyüktür ve hangi türün sizin için en iyi olduğu, kas gücünüze, hedeflerinize ve odak noktanıza bağlıdır. Eğer genel sağlık ve iyi bir yaşam tarzı hedefliyorsanız, o zaman pilates sınıfları sizin için en iyi seçenek olabilir. Ancak, süregelen bir yaralanmanız varsa, son zamanlarda ameliyat geçirdiyseniz veya özellikle çalışmanız gerek bir bölge varsa, muhtemelen klinik pilates sizin için daha uygun bir yol olacaktır. Bireysel bir klinik değerlendirme, sorununuzun kök nedenini belirlemenize yardımcı olabilir ve egzersizleriniz fizyoterapi ile birleştirilerek size bireysel olarak en iyi eğitimi almanızı sağlayabilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!