Kış mevsiminin gelmesiyle yaşanan ani hava değişiklikleri, solunum yolu hastalıklarında büyük artışa sebep oluyor. Bu nedenle kış aylarında yaygın olarak görülen influenza, adenovirüs, RSV ve yeni koronavirüs varyantı Eris’e karşı dikkatli olmak gerekiyor.
İnfluenza, kişiden kişiye doğrudan solunum yoluyla geçen veya ortamda bulunan damlacık şeklindeki partiküllerin solunması ile de yayılabilen son derece bulaşıcı bir hastalık.
Adenovirüs enfeksiyonları ise genellikle influenza virüsleri gibi temas yoluyla kişiden kişiye bulaşan ancak genellikle gözleri veya üst ya da alt solunum yollarını etkileyen bir virüstür.
RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs); Ateş, burun akıntısı, öksürük, kırgınlık gibi soğuk algınlığı semptomlarıyla ortaya çıkıyor ve ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olabiliyor. Özellikle okulların açıldığı döneme denk gelen kasım ve mart ayları arasında yayılan RSV salgını, çocuklarda zatürre, orta kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açabiliyor.
Yeni koronavirüs yani Eris varyantı, Omicron varyantının bir alt türü. Virüs insanlar arasında yayılırken zamanla mutasyona uğruyor ve bu mutasyonlar virüsün davranışını, özelliklerini değiştiriyor. Tedavide ise genelde antiviral ilaçlar önerilse de genelde şikâyetlere yönelik, semptomatik tedavi uygulanıyor.
Viral Hastalıklara Karşı Nasıl Tedbir Alınmalı?
- Kalabalık ortamlarda ortak eşyalar kullanılmamalı,
- Tuvaletlerde kâğıt havlu kullanılmalı ve bekletmeden atılmalı,
- Sınıflar ve kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı,
- Kişilerin yakın teması önlenmeli,
- Yuvalardaki oyuncaklar ve diğer kullanılan malzemeler sık sık yıkanmalı ve dezenfekte edilmeli,
- Duvarlara hatırlatıcı hijyen kuralları asılmalı,
- Hasta kişiler evde istirahat etmeli bir süre toplumdan izole durmalıdır.
Tüm bu viral hastalıkların yanında koenfeksiyon denilen bakteriyel enfeksiyonların da tabloya ilave olmasıyla durum çok daha ciddi bir hal alabilir. Bu nedenle hekim ziyareti önemlidir. Fiziki muayene, laboratuvar testleri, boğaz kültürü, kan vb. görüntüleme işlemleri sonucunda hekiminiz size detaylı bilgi verecek ve gerekli tedaviye başlayacaktır.
Bağışıklığınızı Güçlü Tutun
Bağışıklığı güçlü tutmak ve dönemsel aşıları ihmal etmemek bu hastalıklardan korunmada en etkili yollardır. Hijyen kuralarına dikkat etmek, özellikle D vitamininin az olduğu kış sürecinde bağışıklığı güçlü tutmak önemlidir. Elleri yıkamak, ağız hijyeninin iyi olması, ortamı havalandırmak, bol su tüketmek, egzersiz yaparak bağışıklığı ayakta tutmak, uyku düzenimizin olması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmek sağlıklı olma hali için yapılabilecek en güzel rutinlerdir. Tabi besin takviyelerini de unutmamak gerekir. Genelde her zaman doğal yoldan vitamin ve minerallerin alınması ilk öneridir, ancak bağırsak hasarı nedeniyle emilim bozulmuşsa, işte o zaman mutlak eksikliği olan vitamin ve minerallerin desteklenmesi mühimdir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!