Vücudumuzda bulunan ve dışarıdan ek olarak aldığımız kolajenlerin birçok türü vardır. Beslenmenizi kolajen ağırlıklı planlamanız, cildinizin genç görünmesine yardımcı olur. Ancak yaşlandıkça vücudumuz daha az kolajen üretmeye başlar. Bu yüzden dışarıdan ek olarak aldığımız kolajenleri, yaşımız ilerledikçe artırmamız gerekebilir.

C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olduğu bilinen kırmızı orman meyveleri, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kolajeni sağlamak için çok iyi besinlerdir. 

Kolajen Nedir?

Kolajen, proteinin yapı taşı amino asitlerden oluşan lifli bir proteindir. Yaklaşık 28 çeşit kolajen türü bulunur ve hepsi farklı yapılardadır. Vücudumuzda bulunan kolajenlere ek olarak dışarıdan alabileceğimiz kolajenler de doğada çeşitli formlarda bulunur. Cilt bakım ürünlerinde de bulunabilen kolajenler meyve ve sebzelerin içinde de yer alır. 

Sağlıklı bir kolajen seviyesi eklem sağlığına, böbreklerin ve diğer organların korunmasına, cildin sıkılaşmasına katkıda bulunur. Kolajen cildimize güç ve esneklik kazandırır. Cilt yaşlanmasının önüne geçmek ve daha genç bir görünüme sahip olmak için takviye kolajen almakta fayda vardır. 

C vitamini, kolajen üretimine yardımcı olan en önemli vitaminlerden biridir. C vitamini bakımından zengin turunçgiller, kırmızı meyveler; kolajen takviyesi için gerekli olan meyvelerdendir. 

Kırmızı Orman Meyvelerinin Faydaları

Yaban mersini, ahududu, çilek, böğürtlen gibi her türlü orman meyvesi, vücutta kolajen üretimini artırmaya yardımcı olan C vitamini bakımından zengindir.

Örneğin gün içinde yediğiniz bir bardak dut, yaşlanma belirtilerini uzun süre geciktirebilir. Orman meyvelerinde bolca bulunan ve sayısız faydası olan kolajen dışında bu meyveler vücudumuz için sağlıklı başka maddeleri de içerir. 

Vücudumuzdaki serbest radikalleri kontrol altına alabilecek antioksidanlar bakımından zengin olan kırmızı orman meyveleri, hücrelerinizi korumak dışında kimi hastalık risklerini de azaltabilir. Yapılan bir çalışmada yaban mersini, böğürtlen ve ahududunun nardan sonra en yüksek antioksidan etkinliğe sahip meyveler olduğu gösterilmiştir.

Serbest radikalleri kontrol etmeye yardımcı olduğu için kırmızı meyveler, cilt kırışmasını da azaltmaya yardımcı olmaktadır. Cildimizin gerginleşmesini ve sıkı kalmasını sağlayan kolajeni, C vitamini bakımından da zengin olan kırmızı meyvelerden alabiliriz. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!