Kilo verme sürecinde yapabileceğinize inanmak ve motivasyonu yüksek tutmak kilo verme psikolojisi açısından oldukça önemlidir. Stres, öfke ve üzüntü anında kendinizi sağlıksız beslenmeden uzak tutmak ya da aşırı yeme isteği ile başa çıkmak zor olabilir. Kişiler zayıflama sürecinde yeterli düzeyde motive olamazsa “ben zayıflayamıyorum” düşüncesini benimseyebilir ve bu durum sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini engelleyebilir.

Kilo Verme Psikolojisinde Olumsuz Düşünceler

  • “Ben asla yemek yemeden duramam.”
  • “Egzersiz yapacak vaktim hiç yok.” 
  • “Sabahları kahvaltı yapacak vaktim hiç olmuyor.”
  • “Alkol tüketmekten asla vazgeçemem.”
  • “Ben günde 2-3 bardaktan fazla su içemem.”

Kilo verme sürecinde bu gibi olumsuz düşünceler ortaya çıkabilir. Eğer kilo verme sürecine başlamak istiyorsanız olumsuz düşünceleriniz yerine alternatif düşünceler geliştirmeyi deneyin. 

Kilo Verme Sürecinde Ne Yapılmalı?

Günlük Tutun!

Kilo verme sürecinde stresten kaçınmak önemlidir. Ancak stresten kaçınmak her zaman mümkün olmaz. Stresle başa çıkmak için bazı teknikler deneyebilirsiniz. Günlük tutmak bu süreçte yardımcı olabilir. Günlüğünüze ilk olarak aldığınız yiyecek miktarını ve stres tetikleyicilerini yazmakla başlayabilirsiniz.

  • Hangi ortamlarda ve hangi kişilerin yanında daha fazla yemek yiyorsunuz?
  • Kendinizi hangi duygular sonrasında yemek yerken buluyorsunuz? 

Bu soruların cevaplarını vermek ve somut olarak görmek kilo verme psikolojinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. 

Ufak Değişiklikler Yapın!

Kilo verme sürecinde küçük adımlar atmaya ve kısa süreli hedefler belirlemeye çalışın. İlk olarak ulaşılabilir bir hedef tanımlayarak başlayın. 

  • Örneğin; her sabah 20 dakika yürümeyi seçebilirsiniz. Günlüğünüze her gün yürüyüş hedefinizi not edin.
  • Küçük bir adım atmanın hiç adım atmamaktan daha iyi olduğunu kendinize sık sık hatırlatın.
  • Kilo verme sürecinde aynı anda birden fazla şey yapmak isterseniz süreçten çabuk sıkılır ve motivasyon düşüklüğü yaşayabilirsiniz. Küçük değişikliklerden, büyük değişikliklere aşamalı olarak ilerlemeniz, motivasyon kaybetmemeniz açısından önemlidir.

İç Sesinize Kulak Verin!

Kilo verme sürecinde zihninizden geçen “çok kiloluyum”, “asla zayıflayamayacağım” gibi olumsuz düşünceler motivasyon düşüklüğüne neden olabilir. 

İç sesinizi dinlemek için kendinize 1 hafta verin. Kendinizi olumlu bir beden algısına teşvik edecek birkaç cümle belirleyin. Bu mesajları sık sık görmek ve tekrarlamak kendinize olan güveninizi artıracaktır. “İyi bir şekilde ilerliyorum” gibi destekleyici cümleler kullanabilirsiniz. 

Gevşeme Tekniklerini Kullanın!

Stres yaratan durumlardan kaçınamıyorsanız, gevşeme teknikleri duygu ve düşüncelerinizi yönetmek için bir alternatif olabilir. Gevşeme tekniklerini öğrenmek için bir klinik psikolog ile beraber çalışabilirsiniz.

Uykunun Önemini Küçümsemeyin!

Araştırmalar uyku alışkanlıkları ile stres, depresyon ve sağlıksız beslenme davranışları arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, kilo verme psikolojisinde engelleri aşmak için atabileceğiniz en kolay ve en rahatlatıcı adımlardan biri uyku alışkanlıklarınızı iyileştirmektir.

  • Yatak odanızı uyku için düzenli bir hale getirin. 
  • Elektronik cihazları (televizyon, bilgisayar, cep telefonu, şarj cihazı) odanızdan uzaklaştırın. 
  • Her gece aynı saatte uyumaya ve her sabah aynı saatte uyanmaya özen gösterin.

Yardım Almaktan Çekinmeyin!

Aşırı yeme davranışının ve kilo almanın altında yatan duygusal nedenleri bulmak için psikolojik destek almayı ihmal etmeyin.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!