İçindekiler
Kas spazmları ya da bilinen diğer adlarıyla kas krampları, bir veya daha fazla kasın ani, istemsiz kasılması ile karakterizedir. Bu durum, sık sık stres, egzersiz veya dehidratasyon gibi durumlardan kaynaklanabilir. Sinir bozuklukları ve tiroid problemler mevcut riski arttırabilir.
Kas Spazmının Nedenleri
Kas spazmları vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir, ancak genellikle eller, ayaklar, kollar, uyluklar, karın veya kaburga kafesi etrafındaki interkostal kaslar daha sık etkilenir. Bu spazmların en yaygın nedenleri kas ağrısı ve yorgunluktur. Stres, kaygı ve dehidratasyon diğer nedenleri arasındadır.
Sıkışmış sinirler sırtta kas spazmlarına neden olabilir.
Kas spazmlarına bazı insanlar diğerlerinden daha yatkındır. En çok risk altında bulunan kişiler genellikle şunlardır:
- Yaşlı yetişkinler
- Sporcular
- Aşırı kilolu veya obez kişiler
- Hamileler
- Sinir bozuklukları veya tiroid ile ilgili problemleri olan kişiler
Kas Spazmı Belirtileri
Tüm kas spazmları acılı olmayabilir fakat birçoğu öyledir. Kasın kendiliğinden attığı veya hareket ettiği hissedilebilir ve bu his genellikle birkaç saniye sürer. Bazı insanlarda kasın seğirdiği dahi gözle görülebilir.
Bazen, tüm kasın kasıldığı ve hareket edemediği hissi oluşabilir. Bu etki genellikle bacaklarda meydana gelir ve oldukça ağrılı olabilir. Kas, dokunulduğunda çok sert hissedebilir. Kramp hissi genellikle birkaç dakika içinde geçer, ancak kas bir süre hala ağrıya neden olabilir.
Eğer bir kas spazmı altında yatan sebep nörolojik bir sağlık durumu ise, kişi genellikle bu belirtileri yaşar:
- Bel, boyun veya baş ağrısı
- Kaslarda zayıflık
- Cilt uyuşukluğu
- İğne batması hissi
- Titreme
- Kötü koordinasyon
- Yavaş hareketler
- Çift görme
- Uyku sorunları
- Felç
Kas Spazmı Tedavisi
Kas spazmları genellikle kendi kendine çözülür. Tamamen durması birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir ve genellikle tedavi gerektirmez. Su içmek, dehidratasyonla ilgili kas kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Ağrılı bir kas spazmı yaşayan kişi, semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için birkaç yöntemi deneyebilir:
- Krampa neden olan faaliyeti durdurma (koşu gibi)
- Kramp yaşayan kasa nazikçe masaj yapma, gerdirme
- Kasları gevşetmek için bir ısıtma pedi kullanma
- Ağrılı kasları rahatlatmak için bir buz paketi uygulama
- Eğer ağrı baldır kasında ise, kişi etkilenen bacağın üzerine ağırlığını koyabilir ve dizini hafifçe bükerek kası germeyi deneyebilir.
Kramplar uyluk önündeki kaslarda etkiliyse, kişi etkilenen bacağın ayak bileğinin arkasında tutabilir ve yavaşça kalçasına doğru çekebilir.
Altta yatan nörolojik bir durum kas spazmlarına neden oluyorsa, doktorlar bir antispazmodik ilaç önerebilirler.
Kas Spazmının Önlenmesi
Egzersiz veya tekrarlayan hareketlerden önce kasları germe ve yeterli miktarda su içme, kas spazmlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Bazı insanlar geceleri bacaklarında kas krampları yaşarlar. Yatmadan önce uzuvları germek, bu durumun önüne geçebilir.
Kas Spazmlarında Doktora Ne Zaman Gidilmeli?
Kas spazmları, kasılmaları ve kramplar genellikle endişe nedeni değildir. Ancak bazı durumlarda, altta yatan bir sağlık sorununu işaret edebilirler. Ayrıca, kas spazmlarının:
- Beslenme
- Dolaşım
- Metabolizma
- Sinirler
- Hormonlar
gibi problemleri işaret edebileceği düşünülürse, şiddetli veya sık kas spazmları yaşayan herkes bir doktora danışmalıdır.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!