Bilinenin aksine birçok durumda kalp krizi önlenebilir. Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yaparak ve değiştirilebilir risk faktörlerini yöneterek (sigara, kötü beslenme, yetersiz uyku, hareketsiz yaşam vd.) kalp sağlığını koruyup kalp krizi riskini azaltmak mümkündür. Önemli olan düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmek ve doktorunuzun verdiği tedaviyi eksiksiz uygulamaktır. 

Risk faktörlerini aşağıdaki gibi yöneterek, kalp sağlığınızı koruyabilir ve kalp krizi riskini azaltabilirsiniz. İşte kalp krizini önlemeye yardımcı olabilecek bazı önemli adımlar:

  1. Sağlıklı Beslenme: Kalp sağlığınızı desteklemek için dengeli, yağdan fakir, ata tohumlarından, bitkisel proteinden, omega 3 yağ asitlerinden, antioksidanlardan zengin, anti-inflamatuar bir beslenme modelini yaşamınıza adapte edin. Tabağınızın 1/2-1/4’ünü sebzeler oluştursun. Şeker oranı düşük, antioksidandan zengin kırmızı mor renkli meyveleri tüketin. 
  2. Sigara tüketimi: Sigara içmek, kalp krizi riskini artırır. Sigarayı bırakmak, kalp sağlığınızı önemli ölçüde iyileştirebilir ve genel sağlığınızı korur.
  3. Sağlıklı Kilo: Fazla kilolar, kalp hastalığı riskini artırır. Sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmak ve bunu korumak için sağlıklı beslenin ve haftada en az 150 dakika aerobik egzersiz yapın.
  4. Düzenli Egzersiz: Egzersiz yapmak, kalp sağlığınızı destekler, kilo kontrolüne yardımcı olur ve kan basıncını düşürür. Aerobik egzersizler, direnç antrenmanları mutlaka hayatınızda olsun. Özellikle 35 ve 35 yaşından büyük iseniz engel bir sağlık probleminiz yoksa ağırlık antrenmanları mutlaka yapın.
  5. Pasif İçiciliği Engelleme: Sigara dumanına maruz kalmaktan kaçının. Pasif içicilik de kalp krizi riskini artırabilir.
  6. Düzenli Kontroller: Yıllık sağlık kontrolüne düzenli olarak gitmek önemlidir. Kan basıncı, kolesterol düzeyleri ve kan şekeri gibi kalp sağlığı göstergelerinizi hekiminizin önerdiği sıklıkta düzenli olarak kontrol ettirin.
  7. Yeterli Uyku: Günde 7-8 saat uyumaya özen gösterin. Uyku eksikliği, kalp sağlığına zarar verebilir ve kalp krizi riskini artırabilir.
  8. Sağlıklı Protein Kaynakları: Beslenmenizde  kaliteli, yağsız, bitkisel ve hayvansal protein kaynaklarına (kurubaklagiller, tofu, bitkisel sütler, jersey sütü, manda yoğurdu, çiğ kuruyemişler, tempeh, omega 3’ten zengin balıklar, öğütülmüş keten tohumu gibi) yer verin.
  9. Alkol Tüketimini Sınırlama: Aşırı alkol tüketimi, kalp krizi riskini artırabilir. Alkolü az miktarda ve dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterin. Kadınlar haftada 2, erkekler 3 kadeh kırmızı şarabı geçmemelidir. Tabi ki en sağlıklısı alkolü hiç tüketmemektir.
  10. Sağlıksız Yağları Azaltma: Doymuş yağ ve trans yağ içeren pastane ürünlerinden, hazır, ambalajlı gıdalardan kaçının. Bunlar, kolesterol seviyelerini yükseltip kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.
  11. Tuz Tüketimini Azaltma: Yüksek tuzlu ve sodyumdan zengin gıdaların tüketimini azaltmak, kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
  12. Yüksek Kan Basıncını Yönetme: Yüksek kan basıncı, kalp krizi riskini artırır. Tansiyonun takip çizelgesi tutun, kürlerden medet ummayın ve gerektiğinde tedavi alın.
  13. Diyabeti Yönetme: Diyabet, kalp krizi riskini artırır. Kan şekeri düzeylerinizi kontrol altında tutmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin ve doktorunuzun önerdiği tedavileri uygulayın.
  14. Stresi Yönetme: Stres, kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kalp krizi riskini artırabilir. Stresle başa çıkmak için gevşeme tekniklerini, nefes egzersizlerini ve stres yönetimi stratejilerini kullanın.

Kalp krizini önlemek için sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak ve kalp sağlığınızı korumak için düzenli olarak doktorunuzla iletişim halinde olmak çok önemlidir. Yukarıdaki adımları uygulayarak kalbinizi sağlıklı tutabilir ve kalp krizi riskinizi azaltabilirsiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!