Kalori Açığı Hesaplaması Nedir?

Bir santimetreküp suyun ısısını bir santigrad derece yükseltmek için gereken enerji miktarına kalori denir. Tükettiğimiz gıdalardan sağladığımız enerji kilokaloriler düzeyinde olsa da genellikle kalori birimiyle ifade edilir. Bir fındık tanesini şişe geçirip ateşe verdiğinizi düşünün. Barındırdığı yağlar sayesinde uzun süre yanacaktır. Fındığı sindirerek kimyasal yollarla yaktığımızda elde ettiğimiz enerji, şişin ucunda ortaya çıkan ısı enerjisiyle benzer bir miktardadır ve 100 gram fındık için 628 kilokaloridir. 

Bir canlının vücudu yediği ve içtiği hemen hemen tüm gıdalardan enerji alır. Bu enerji hareket etme, nefes alma, sindirim, kan dolaşımı ve beynin çalışması gibi işlevleri gerçekleştirmek için kullanılır.

Kalori Açığı Nasıl Oluşturulur?

Kalori açığı, gün içerisinde alınan kalori miktarının harcadığımızdan daha az olmasıdır. Kalori tüketimi, gıdalardan kazandığımız kalori miktarından daha fazla olduğunda vücut aradaki farkı şeker ve yağ şeklinde depoladığı enerjiyi kullanarak karşılar ve fazla kilolardan kurtulmaya başlar. Bunun gerçekleşebilmesi için az kalori alımının bir ay ya da daha kısa süreler zarfında düzenli olarak uygulanması gerekir. Zaman içerisinde tüketilen depolar sayesinde vücut kilo kaybetmeye başlar.

Kalori Açığı Hesaplanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kalori açığı hesaplanırken dikkat edilmesi gerekilen bazı hususlar vardır. Bunlar; 

  • Yaş,
  • Cinsiyet,
  • Boy,
  • Kilo,
  • Vücut kompozisyonu ve 
  • Yapılan fiziksel aktivitelerin seviyesi şeklinde sıralanabilir.

Enerji ihtiyacı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Örneğin 19-30 yaş grubundaki hareketsiz bir kadın günde 2000 kaloriye ihtiyaç duyarken bu miktar 31-50 yaş grubundaki fiziksel olarak aktif bir erkek için 2800-3000 kalori düzeyindedir. Kalori açığı yukarıdaki faktörler dikkate alınarak hesaplandığında sağlıklı bir şekilde kilo vermek de mümkün olur.

Diyelim tatile gitmeden önce fazla yağlarınızdan kurtulmak istiyorsunuz. Bir kilo vücut yağı yaklaşık olarak 7700 kalori içermektedir. Buna göre sadece kalori açığı ile bir kilo yağdan kurtulmak için yaklaşık iki hafta süreyle günlük ortalama 500 kalori açığı yaratmanız gerekir.

Kalori açığı oluşturmak isteyen bireylerin haftada 7000 kaloriyi aşmaması önerilir. 

Sağlıklı Kalori Açığı Nasıl Oluşturulur?

Kalori açığı oluşturmak isteyen bireylerin bunu sağlıklı bir şekilde yaptıklarından ve kendilerini aç bırakmadıklarından emin olmaları önemlidir. İlk olarak günlük tüketilen besinlerin planlanması gerekir.

Az kalorili ve sağlıklı bir diyet şunları içerebilir:

  • Meyve ve sebzeler.
  • En az yarısı tam tahıl olması gereken tahıllar.
  • Yağsız et, yumurta, baklagiller, kuruyemişler, soya ürünleri ve deniz ürünleri.
  • Yağsız süt ve yoğurt, peynir. 

Yağlardan zeytinyağı, kanola yağı veya hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar.

Kalori açığı oluşturmak isteyen bireylerin bunlara ek olarak şekerli içeceklerden ve trans yağlardan uzak durması önerilir. Bununla birlikte içtiğiniz suyu arttırmanız ve bedeninizin ihtiyaç duyduğu minimum su miktarının altına düşmemeniz de önemlidir. Su, bu süreçte daha kolay kilo vermenize ve daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!