Kalça ağrısı, birçok farklı sağlık sorununun bir belirtisi olabilir. Bu yazıda, kalça ağrısının yaygın nedenlerinden bazılarına odaklanacağız.

Artrit (Eklem İltihabı): Osteoartrit (eklem kıkırdağının aşınması/kireçlenme), romatoid artrit (eklem iltihabı), ankilozan spondilit gibi artrit türleri kalça ağrısına neden olabilir.

Bursit (Bursa İltihabı): Kalça çevresindeki bursa adı verilen sıvı dolu keseciklerin iltihaplanması veya tahriş olması durumudur.

Tendinit (Tendon İltihabı): Kalça çevresindeki tendonların iltihaplanması, kalça ağrısına yol açabilir.

Kas Yaralanmaları ve Zorlanmalar: Kas gerilmeleri, zorlanmalar veya yırtıklar kalça bölgesinde ağrıya neden olabilir.

Femoroasetabular İmpingement (FAI): Kalça eklemindeki şekil bozuklukları nedeniyle femur ve pelvis arasında sürtünme oluşması durumudur.

Nöropatik Ağrılar: Sinir hasarı sonucu oluşan nöropatik ağrılar, kalça bölgesinde şiddetli ağrılara yol açabilir.

Kemik Kırıkları ve Travmalar: Kalça kemiğinin kırılması veya travmatik bir olay sonucu yaşanan diğer kemik yaralanmaları kalça ağrısına sebep olabilir.

Sinir Sıkışması: Kalça bölgesindeki sinirlerin sıkışması, örneğin siyatik sinir sıkışması, ağrıya yol açabilir.

Kireçlenme: Kalça kemiğinde kan akışının azalması sonucu kemik dokusunun ölmesine neden olan bir durumdur.

Kalça Ekleminde İnstabilite: Eklemin normalden fazla hareket etmesi sonucu oluşan instabilite, ağrıya sebep olabilir.

Enfeksiyonlar: Kalça ekleminde veya çevresindeki enfeksiyonlar ağrıya neden olabilir.

Herni (Fıtık): Karın bölgesindeki fıtık, bazen kalça ağrısına yol açabilir.

Kanser : Kemik yayılımı ile giden kanserlere bağlı kalça ağrısı gelişebilir.

Kalça Ağrısı Nasıl Geçer?

Ağrı Kesiciler:

Non steroid grubuna giren ilaçlar ağrıyı ve iltihabı azaltabilir.

Fizik Tedavi:

Kalça Egzersizleri: Fizyoterapistler tarafından önerilen özel egzersizler, kalça kaslarını güçlendirebilir ve esnekliğini artırabilir.

Sıcak ve Soğuk Tedavi: Sıcak uygulamalar kasları rahatlatırken, soğuk uygulamalar  iltihaplanmayı azaltabilir. Sizin için uygun olan uygulamaya hekimin karar vermesi önemlidir. İltihaplanma varlığında kasları rahatlatmak için sıcak uygulama yapılmamalıdır.

Dinlenme ve Aktivite Modifikasyonu: Ağrılı bölgeyi dinlendirmek, iyileşmeye yardımcı olacaktır. Bununla birlikte  ağrıya neden olan aktivitelerden kaçınmak önemlidir.

Kilo Kontrolü: Aşırı kilo, kalça eklemindeki stresi artırabilir. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak, ağrıyı azaltmaya yardımcıdır.  Yağ dokusundan kaybedilen her 1 kg kas ve eklemlere binen yükü yaklaşık 8 kat azaltır.

Yürüme Destekleri:

Hekim gerekli görürse ağrılı dönemlerde walker gibi yürüme destekleri kullanmak, baskıyı azaltacaktır.

Düzenli Egzersiz:

Yüzme, bisiklet sürme gibi düşük etkili egzersizler, kalça ağrısını hafifletebilir ve kasları güçlendirebilir. Bununla birlikte  düzenli olarak yapılan hafif germe egzersizleri, esnekliği artırarak ağrı şikayetlerini azaltabilir.

Kalça ağrısıyla başa çıkmak için en etkili yöntem, bireyin özel durumuna bağlı olarak bir veya birkaç tedavi yöntemini bir arada kullanmaktır. Ancak her durum farklıdır, bu nedenle kesin bir tanı ve tedavi için bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!