Prof. Dr. Murat Baş – Uzman Diyetisyen

Sabah alarmı birkaç kez durdurup, en nihayetinde yataktan kalkıp işe doğru koyulmanın en iyi yanı kahveyle olan buluşma sanırım. Tabi ki kahve sevmek zorunda değilsiniz. Bazen bergamut aromalı siyah çay, bazen de çocukluğu hatırlatan ıhlamur güne başlamanın keyfi olabilir. Ancak, kahve denildiğinde ilk akla gelen şüphesiz kafein oluyor. Kafein 60 civarında farklı yaprak, tohum veya meyvenin yapısında doğal olarak bulunur ve üzerinde en çok bilimsel çalışma yapılan maddelerden biridir. Her gün birçoğumuz kahve, çikolata, çay veya soda gibi içecek ve yiyeceklerden kafein alıyoruz. Aslında genel olarak bakıldığında kentsel yaşamın beslenme alışkanlıklarında ortalama olarak günlük 100-150 mg civarında kafein alıyoruz diyebiliriz.

En fazla ne miktarda kafein alabilirim?

Beslenme dünyasında sınırsız tüketimi olan herhangi bir şey olmadığı gibi, her gün ne kadar kafein tüketmeniz gerektiğine dair de bir sınır vardır. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), günde 400 miligrama kadar kafeinin alımının yetişkinlerde sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olmadığını rapor etmektedir. Yaklaşık 8 fincan siyah çay veya 4 fincan kahve veya 2.5 kutu enerji içeceği veya 8 kutu diyet soda günlük 400 mg kafein miktarını sağlamaktadır.

Kafein ağırlığımı etkiler mi?

Kafeinin, metabolizmanızı artırarak kilo vermeye yardımcı olduğunu gösteren bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Öncelikle, temel insan metabolizmasına baktığımızda, metabolizmanın vücudun devamlılığını sağlayan bir süreç olduğunu görmekteyiz. Hücrelerin çoğalması, hormonların üretilmesi, yiyeceklerin parçalanması ve vücut için enerji üretilmesi dahil vücudunuzun işlev görmesini sağlamak için gerçekleşen her kimyasal reaksiyon metabolizmayı oluşturur.

Vücudun dinlenme halindeki metabolizmasına, “bazal metabolizma hızı” denir. Bu, vücudunuzun temel işlevlerini desteklemek için gereken metabolizmanızdır. Bazal metabolizma hızı gün boyunca yakılan kalorilerin büyük bölümünü oluşturur.

Hem kafeinin, hem de kahvenin sağlıklı ve aşırı kilolu kişilerde bazal metabolik hızı arttırdığına dair çalışmalar mevcuttur. Vücuda alınan her 100 miligram kafeinin bazal metabolik hızı %3-4 oranında arttırdığını gösteren bilimsel veriler bulunmaktadır. Örneğin bazal metabolizma hızınız 2000 kalori civarında ise; 100 miligram kafeinin alınması günlük kalori harcamanızı 60-80 kalori artırabilir.

Kahve gibi kafein içeren içeceklerin hastalıklara karşı koruyucu etkisi var mı?

Aslında bunun cevabı evet. Bilimsel otoriteler; kahve ile ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdiklerinde ortaya çıkan sonuç; orta derecede kahve tüketiminin (günde 400 miligram kafeine kadar) kardiyovasküler hastalıklar ve kanser dahil birçok kronik hastalığın oluşumunda risk oluşturmadığı sonucuna varmışlardır.

Peki hangi kahve?

Kahvenin metabolizmanızı hızlandırdığını düşünürken, kilo alıyor olabilirsiniz. Çünkü kahvenin içerisindeki kafeinden faydalanmayı hedeflerken, içerisinde şeker ve krema gibi katkılar olan bir fincan kahveden gereksiz kalori alıyor olabilirsiniz. Yaklaşık 355 mL şekersiz filtre kahve (orta boy) 4 kalori iken, krema eklendiğinde 57 kalori, 2 pompa şurup eklendiğinde 97 kalori haline gelir. Eğer tercihiniz Caffe Latte olursa 355 mL (orta boy) 176 kalori alırken, tercihiniz Caramel Macchiato olursa 355 mL (orta boy) 201 kalori alıyorsunuz. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu nedenle kahvenin faydalarından yararlanmak istiyorsanız nasıl içtiğinize dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!