Yaz aylarının en lezzetli ve en besleyici sebzelerinden biri  kabaktır. Kabak; patates, patlıcan ve kıyma gibi besinler ile birlikte tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi veren düşük karbonhidratlı bir öğün oluşturur. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olan bu sebzeyi detoks programınızın temel gıdası yaparak zayıflaya bileceğinizi biliyor muydunuz? 

Kabak; potasyum, C vitamini, B6 vitamini bakımından zengin bir sebzedir. Büyük boy bir kabağın ortalama besin değerleri şu şekildedir:

  • 55 kalori
  • 3,9 gram protein
  • 10,1 gram karbonhidrat
  • 8,1 gram şeker
  • 3,2 gram lif
  • 1 gram yağ

Burada da görüldüğü gibi içerdiği düşük yağ ve yüksek lif oranı onu detoks için en ideal tercih haline getiriyor!  Kabakta bulunan çözünür ve çözünmez lif sayesinde tokluk hissiniz artacak daha az yemek yiyeceksiniz. Bununla birlikte zengin lif içeriği ve su oranı sayesinde bağırsak alışkanlıklarınız  düzene girecek!  Kabak detoksu için önerilen tarifi, öğle ve akşam yemeklerinde tüketmelisiniz.

Bununla birlikte kahvaltınızın ve ara öğünlerinizin çeşitli ve az kalorili besinlerden oluştuğuna da dikkat etmelisiniz. 

Kabak detoksu için şu tarifi yapabilirsiniz:

  • 2 orta boy kabağı güzelce yıkayıp kabuklarıyla birlikte rendeleyelim.
  • 5 dakika boyunca yağsız ya da tercihen biraz zeytinyağı ekleyerek bir tavada soteleyelim.
  • Tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. 
  • Soğumaya bırakın ve ardından yoğurt, dereotu ve ceviz ekleyerek karıştırın.

Bu tarifi 3 gün boyunca öğlen ve akşam yemeklerinde tüketebilirsiniz. Tekrarlamak istiyorsanız eğer bir hafta aradan sonra yeniden üç gün boyunca kabak detoksuna devam edebilirsiniz. 

Kabak Tüketiminin Faydaları

1.Kan şekerini düşürür.

Kabak, düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli bir besindir. Bu nedenle özellikle diyabet hastalığından muzdarip kişiler için ideal bir sebzedir. Düzenli ve doğru pişirme yöntemi ile hazırlanan kabak insülin duyarlılığını artırarak tip 2 diyabet rahatsızlığını iyileştirebilir. 

2.Göz sağlığını iyileştirir.

C vitamini ve beta-karoten bakımından zengin olan kabak, göz sağlığı için mükemmel bir besindir. Yaşa bağlı ortaya çıkan göz hastalıklarına yakalanma şansını azaltabilir. 

3.Sindirim sistemini düzenler.

Kabak yüksek su içeriğine sahiptir. Dolayısıyla atıkların sindirim sisteminden kolaylıkla geçmesine izin verir. Kabakta bulunan çözünmeyen lif kabızlık gibi sorunlara iyi gelir ve çözünür lif ise bağırsaklardaki iyi bakterileri besler. 

4.Kemikleri ve dişleri güçlendirir.

K vitamini, magnezyum ve folat gibi vitaminlerin yanı sıra mineral bakımından da zengin olan kabak, kemiklerin ve dişlerin korunmasına aynı zamanda da gelişmesine katkıda bulunur. 

5.Yaşlanmayı yavaşlatır. 

Serbest radikaller, iltihaplanma ve stresin neden olduğu hücre dejenerasyonu yaşlanmayı hızlandırır. Kabakta bulunan antioksidanlar ve anti-inflamatuarlar hücrelerin hasar görmesini önleyerek yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. 

Kabak detoksu yaparken bol bol su içmeyi, işlenmiş gıdalardan uzak durmayı da ihmal etmemelisiniz. Kabak, insan sağlığı için sayısız fayda içeriyor olsa da beslenme programınızı başka sebzeler ile de renklendirmeyi unutmamalısınız! 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!