Semptomlar, genellikle küçük kabarcıklar şeklinde ya da derin, iltihaplı yumrular şeklinde seyredebilir. Genellikle ciltte kaşıntı, ve yanmaya neden olur. Ağrıya sebebiyet verebilir. Genel kanının aksine yalnızca bebeklerde ve çocuklarda değil, yetişkinlerde de görülebilir.
İsiliğin Sebepleri Nelerdir?
İsilik, ter bezinden cilt yüzeyine giden bir kanal tıkandığında veya iltihaplandığında ortaya çıkar. Ter, buharlaşmak yerine cildin altında tutulur. Bu da ciltte tahrişe ve şişliklere neden olur. İsiliğe neden olan risk faktörleri şu şekildedir:
- Sıcak ve nemli bir ortam,
- Fiziksel olarak aktif olmak,
- Uzun süreli yüksek ateşe sahip olmak,
- Bazı kozmetik ürünleri kullanmak.
Ayrıca ter kanalları olgunlaşmadığı için yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülür. Aynı zamanda bazı alerjik rahatsızlıklar da isiliği tetikler.
Yetişkinlerde genellikle deri kıvrımlarında ve giysilerin cilde sürtündüğü yerlerde isilik gelişir. Bebeklerde ise isilik; esas olarak boyun, omuz ve göğüste bulunur. Koltuk altlarında, dirsek kıvrımlarında ve kasıkta da ortaya çıkabilir.
İsilik Çeşitleri
İsilik türleri, terin cildin ne kadar derininde hapsolduğuna bağlı olarak sınıflandırılabilir. Her isilik tipi için belirtiler farklılık gösterir.
- İsiliğin en hafif seyreden formuna miliaria kristalina olarak da bilinen saydam isilik denir. Ter bezi kanalındaki tıkanmanın daha yüzeyde olduğu bu isilik çoğunlukla bebeklerde görülür. İsiliğin en az şiddetli şeklidir. Su damlacıklarına benzeyen küçük, berrak veya beyaz kabarcıklar biçiminde görünmektedir. Kırmızı veya iltihaplı görünmezler ve kaşıntı yapmazlar.
- Deride daha derinde oluşan bu türe miliaria rubra yani kırmızı isilik denir. En yaygın görülen isilik türüdür. Cildin yüzeyine yakın ter bezlerinde ya da üst derinin (epidermis) daha derin bölümünde tıkanma meydana geldiğinde ortaya çıkar. Küçük, kırmızı kabarcıklar şeklinde görülür ve kaşıntı yapar.
- Derin isilik olarak da bilinen bir diğer isilik türü de miliaria profundadır. En şiddetli isilik türü olmasıyla birlikte nadir olarak görülür. Bu isilik türü, yoğun kızarma ve yanmaya neden olabilir. Sivilce gibi görünen sert, büyük ve ten rengi noktalar şeklinde belirti gösterir.
İsilik Nasıl Önlenebilir
Genel olarak kişisel hijyene dikkat etmek, aşırı terlemeyi önlemek ve ter akışını kolaylaştırmak isiliği önleyebilir. Ebeveynler ise isilik belirtileri gösteren bebeklerinin ve çocuklarının rahatsızlıklarını aşağıdaki yöntemlerle hafifletebilir.
- İsiliğin ilk belirtileri ortaya çıktığında çocuğunuzun serin bir ortamda bulunması ve cildinin serin ve kuru tutulması önerilir.
- Etkilenen bölgeye, semptomları hafifletmek için soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
- Banyodan sonra bebeğinizin iyi kurulandığından emin olmalısınız.
- Bebeğinizin ya da çocuğunuzun terinin, isiliği kötüleştirmemesi adına deri kıvrımlarını düzenli olarak temizlemelisiniz.
- Cildi serin tutmak için klimalı ortamlarda vakit geçirmeye özen göstermelisiniz.
Nadir durumlarda isilikler, özellikle bebek onları kaşırsa enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyonlu bir isilik, ateşe ve diğer hastalıklara neden olabilir. Böyle bir durumda doktora başvurmanız önerilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!