Çoğunlukla ağır seyretmeyen bu tablo birkaç gün içinde kendiliğinden geçmektedir.

Genellikle yemek yemenin ishal tablosunu kötüleştireceği düşünülse de, aksine doğru gıdaları tercih ederek semptomlarınızı hafifletebilir ve ishalin uzun sürmesini engelleyebilirsiniz. 

Kısa süreli ishalin en büyük tehlikesi vücudun fazla sıvı ve elektrolit kaybına bağlı ortaya çıkan dehidratasyon tablosudur. Günde üç defadan fazla tuvalete çıkıyorsanız ve yeterince sıvı almıyorsanız dehidratasyon meydana gelebilir.

Dehidratasyona karşı korunmanın en iyi yolu tuz ve şeker içeren dengeli sıvıları tüketmektir. Tuz, sıvı kaybını yavaşlatırken, şeker vücudunuzun su ve tuzu emmesine yardımcı olur. 

BRAT Diyeti

BRAT diyeti ishal için oldukça hızlı bir çözüm sunmaktadır. BRAT diyeti hafif ve düşük lifli gıdalardan oluşmaktadır. Muz, pirinç, elma püresi ve tost kelimelerinin İngilizcedeki baş harflerinden oluşmaktadır.  

Sağlığınız açısından herhangi bir problem söz konusu olmadığı zamanlarda doktorlar genellikle tam tahıllı, yüksek lifli yiyecekler tüketmenizi önerir. Ancak yüksek lifli gıdaların alımı ishal tablosu var iken önerilmemektedir. BRAT yiyecekleri düşük liflidir ve dışkı yoğunluğunuzu arttırmanıza yardımcı olur. Muz ayrıca potasyumdan da zengindir ve vücudunuzun ishal nedeniyle kaybettiği elektrolitleri yerine koymanıza yardımcı olur.

Ayrıca susuz kalmamak ve kaybettiğiniz sıvıları yerine koymak için bol miktarda sıvı ve su tüketmeniz önemlidir. Su dışında deneyebileceğiniz diğer sıvılar şunlardır:

  • Tavuk suyu veya et suyu gibi yağları alınmış et suları, 
  • Dengeli elektrolit sıvıları veya elektrolit içeren hindistancevizi suyu (şeker oranı yüksek olanlardan kaçının) 

Bunlara ek olarak ishal durumunda diyetinize yulaf ezmesi, haşlanmış veya fırınlanmış patates de ekleyebilirsiniz. Bu besinler, insanların genellikle çok iyi sindirebildiği basit yiyeceklerdir.

Probiyotikler

Bağırsaklarınızın ishal tablosundan kurtulmasına yardımcı olan bir başka yöntem ise, genellikle gastrointestinal sistemde bulunan faydalı bakterileri artırmak için probiyotik kullanmaktır.

İshal olduğunuzda süt ürünlerini tüketmemeniz önerilse de, probiyotik içeren fermente bir yoğurt veya kefir tüketebilirsiniz. Bunlar, vücudunuzun ishal ile kaybettiği faydalı bakterileri geri kazanmasına yardımcı olurlar. Sadece yoğurt veya kefirin şeker oranının düşük olduğundan emin olmaya özen gösterin çünkü yüksek şeker içeriği bazı hastalarda semptomları kötüleştirebilir.

İshal Olduğunuzda Kaçınmanız Gereken Yiyecekler

İshal tablosu devam ederken, bazı gıdaların tüketimi semptomları şiddetlendirebilir veya  ishal süresini uzatabilir.
İshal sırasında kaçınılması gereken bazı yiyecekler şunlardır:

  • Süt ve süt ürünleri (süt bazlı protein içecekleri dahil),
  • Yağlı ve baharatlı yiyecekler,
  • İşlenmiş gıdalar,
  • Domuz eti ve dana eti,
  • Sardalya,
  • Çiğ sebzeler,
  • Soğan,
  • Mısır,
  • Tüm turunçgiller,
  • Ananas, kiraz, incir, kuş üzümü ve üzüm gibi meyveler,
  • Alkol,
  • Kahve, soda ve diğer kafeinli veya gazlı içecekler,
  • Yapay tatlandırıcılar.

Birçok ishal tablosu evde dinlenme ve uygun bir diyetle tedavi edilebilir ancak ishal tablosunun uzun sürmesi, şiddetli karın ağrısı ve ateşin eşlik etmesi durumunda hekime başvurmanız önerilir. Eğer dışkıda kan veya siyah dışkılama var ise vakit kaybetmeden acil servise başvurmanız uygun olacaktır. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!