İshal her insanın senede birkaç kez yaşadığı ve genellikle viral enfeksiyonlardan, tüketilen bir besine karşı gelişen alerjiden veya tüketilen bir besinin içerdiği toksine bağlı görülebilen normale göre daha sulu ve sık dışkılama durumudur. 

Genellikle yemek yemenin ishal tablosunu kötüleştireceği düşünülse de, aksine doğru besinleri tercih ederek semptomlarınızı hafifletebilir ve ishalin uzun sürmesini veya şiddetinin artmasını engelleyebilirsiniz. 

Kısa süreli ishalin en büyük tehlikesi vücudun fazla sıvı ve elektrolit kaybına bağlı ortaya çıkan dehidratasyon tablosudur. Günde üç defadan fazla tuvalete çıkıyorsanız ve yeterince sıvı almıyorsanız dehidratasyon meydana gelebilir.

Dehidratasyona karşı korunmanın en iyi yolu idrar takibinizi yaparak, vücuda ihtiyacı olan sıvıyı sağlamaktır. Bu noktada su ve elektrolit içeren sıvılardan da destek alabilirsiniz. 

Üşütme ile ishal olunur mu?

Evet, üşütme genellikle havaların soğuması ile gerçekleşen bazı viral enfeksiyonlar kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

İshal olan birisi ne yapmalı?

İshal, vücutta sıvı kaybına neden olduğu için bol sıvı (su ve çorba gibi)  tüketmek önemlidir. 

BRAT [Banana (muzlar), Rice (pirinç), Applesauce (elma püresi) ve Toast (tost ekmeği)]

BRAT diyeti ishal için oldukça hızlı bir çözüm sunmaktadır. BRAT diyeti hafif ve düşük lifli gıdalardan oluşmaktadır. Muz, pirinç, elma püresi ve tost ekmeği kelimelerinin İngilizcedeki baş harflerinden oluşmaktadır.  

Sağlığınız açısından herhangi bir problem söz konusu olmadığı zamanlarda sağlık uzmanları genellikle tam tahıllı ve yüksek lifli yiyecekler tüketmenizi önerir. Ancak yüksek lifli besinlerin tüketimi mevcut ishal durumunu tetikleyebilir. BRAT yiyecekleri düşük liflidir ve dışkı yoğunluğunuzu arttırmanıza yardımcı olur. Muz ayrıca potasyumdan da zengindir ve vücudunuzun ishal nedeniyle kaybettiği elektrolitleri yerine koymanıza yardımcı olur.

Ayrıca susuz kalmamak ve kaybettiğiniz sıvıları yerine koymak için bol miktarda su ve sıvı tüketmeniz önemlidir. Su dışında deneyebileceğiniz diğer sıvılar şunlardır:

  • Tavuk suyu veya et suyu gibi yağları alınmış et suları veya bunların eklendiği çorbalar, 
  • Dengeli elektrolit sıvıları veya elektrolit içeren hindistancevizi suyu (şeker oranı yüksek olanlardan kaçının) 

Bunlara ek olarak ishal durumunda diyetinize yulaf ezmesi, haşlanmış veya fırınlanmış patates de ekleyebilirsiniz. Bu besinler, insanların genellikle çok iyi sindirebildiği besinlerdir. 

Probiyotikler

Bağırsaklarınızın ishal tablosundan kurtulmasına yardımcı olan bir başka yöntem ise, genellikle gastrointestinal sistemde bulunan faydalı bakterileri artırmak için probiyotik kullanmaktır.

İshal olduğunuzda süt ürünlerini tüketmemeniz önerilse de, probiyotik içeren fermente bir yoğurt(ev yapımı doğal yoğurt) veya kefir tüketebilirsiniz. Bunlar, vücudunuzun ishal ile kaybettiği faydalı bakterileri geri kazanmasına yardımcı olurlar. 

İshal Olan Kişi Ne Yememeli?

İshal tablosu devam ederken, bazı gıdaların tüketimi semptomları şiddetlendirebilir veya ishal süresini uzatabilir.

İshal sırasında kaçınılması gereken bazı yiyecekler şunlardır:

  • Süt ve süt ürünleri (süt bazlı protein içecekleri dahil)
  • Şeker içeriği yüksek besinler (meyve suyu gibi) 
  • Yağlı ve baharatlı yiyecekler
  • İşlenmiş gıdalar
  • Sardalya
  • Çiğ sebzeler 
  • Soğan
  • Mısır
  • Tüm turunçgiller
  • Karpuz, kavun, ananas, kiraz, incir, kayısı ve üzüm gibi meyveler
  • Alkol
  • Kahve, soda ve diğer kafeinli veya gazlı içecekler
  • Yapay tatlandırıcılar

Zehirli ishal nasıl anlaşılır?

Zehirli ishal belirtileri genellikle şişkinlik, gaz, karın ağrısı ve dışkıda kan şeklinde ortaya çıkar. Zehirli ishalde genellikle semptomlara bulantı ve kusma eşlik eder. Zehirli ishalde dışkı renginde radikal bir değişiklik gözlenmeyebilir.

Birçok ishal tablosu evde dinlenme ve uygun bir beslenmeyle tedavi edilebilir, ancak ishal tablosunun uzun sürmesi, şiddetli karın ağrısı ve ateşin eşlik etmesi durumunda hekime başvurmanız önerilir. Eğer dışkıda kan veya siyah dışkılama var ise vakit kaybetmeden acil servise başvurmanız en doğrusudur. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. 

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!