İshal Nedir?
Yaygın bir sorun olan ishal, normalden daha sık tuvalete gitmeyi gerektiren sulu ve gevşek dışkılama düzenidir. Bulantı, kusma, karın ağrısı veya kilo kaybı gibi semptomların eşlik ettiği ishal, genellikle kısa sürelidir. Eğer uzun sürerse bu çoğunlukla başka bir problemin olduğu anlamına gelir. Örneğin huzursuz bağırsak sendromu (IBS) veya kronik enfeksiyon, çölyak hastalığı veya inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) dahil daha ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir.
İshalin Belirtileri Nelerdir ve Neden Olur?
İshalle beraber karın krampları, ağrı, şişkinlik dışında mide bulantısı, kusma, dışkıda kan, dışkıda mukus, kilo kaybı ve ateş gibi daha ciddi belirtiler de görülebilir. İshaliniz iyileşme göstermeden iki günden fazla devam ediyorsa, karında ve rektumda şiddetli bir ağrınız varsa, ateşiniz 38-39 derecelerde seyrediyorsa hastaneye gidip muayene olmanız tavsiye edilmektedir.
Peki, ishale neden olan durumlar nelerdir?
- Virüsler: Norwalk virüsü (norovirüs olarak da bilinir), enterik adenovirüsler, astrovirüs, sitomegalovirüs ve viral hepatit virüsleri ishale neden olan virüsler arasında bulunur. 2019 yılında ortaya çıkan COVID-19 hastalığına neden olan virüs de mide bulantısı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlarla ilişkilendirilmiştir.
- Bakteriler ve parazitler: Patojenik bakterilere, yiyecek veya su yoluyla bulaşan parazitlere maruz kalmak ishale yol açmaktadır. İshale neden olan bir bakteri türü de Clostridioides difficiledir. Bu ishal türü ise bir antibiyotik tedavisi sonrasında veya hastanede yatış sırasında ortaya çıkabilir.
- İlaçlar: Antibiyotik gibi birçok ilaç da ishale neden olabilir. Antibiyotikler, kötü bakterileri öldürerek enfeksiyonları hafifletirken bir yandan da iyi bakterileri öldürebilirler. Bu durum da bağırsaklardaki doğal bakteri dengesini bozarak ishale yol açar. Kanser önleyici ilaçlar ve magnezyumlu antasitler ishale neden olan diğer ilaçlardır.
- Laktoz intoleransı: Süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan laktozu sindirmekte zorlanan kişiler de ishale sıkça yakalanabilir. Yaşlandıkça laktozu sindirmeye yardımcı olan enzim seviyeleri düştüğünden dolayı laktoz intoleransı yaşla birlikte artmaktadır.
- Fruktoz: Meyvelerde ve balda doğal olarak bulunan bir şeker olan fruktoz, bazen belirli içeceklere de tatlandırıcı olarak eklenir. Laktoz gibi fruktozu da sindirmekte zorlanan kişilerde ishal meydana gelebilir.
- Yapay tatlandırıcılar: Suni tatlandırıcılar olarak bilinen sorbitol, eritritol ve mannitol sakızda ve diğer şekersiz ürünlerde bulunan emilemeyen şekerlerdir. Bu şekerler bazı sağlıklı insanlarda ishale neden olabilir.
- Ameliyat: Bazen bazı ameliyatlar da ishale neden olabilir. Bunlar kısmi bağırsak veya safra kesesi alma ameliyatlarıdır.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!