Beslenme düzeni diyabetin önlenmesinde ve tedavisinde büyük  rol oynar. Eğer diyabet hastasıysanız beslenmenize dikkat etsenizde  diyabeti doğru yönetmek, semptomları azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için diyetisyen tarafından kişiye özel hazırlanmış bir beslenme programı desteği almak daha etkilidir. Doğru besinleri doğru miktarlarda ve en uygun zamanda tüketmek insülin ve kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Eğer insülin direnciniz varsa dengeler biraz bozulabilir. Çünkü vücudun enerji için kalori yakması daha zordur. İnsülin hormonunun doğru işleyemediği insülin direncine sahip bireylerde insülin hormonu görevini tam yapamadığı için kan dolaşımında şeker birikir. Bu sebeple insülin direnci olan bireylerin diyabeti önlemesi için özel bir beslenme düzenine sahip olması önemlidir. 

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Daha az sağlıksız yağ, şeker, et ve işlenmiş nişasta tüketmeli ve daha fazla sebze, meyve, kepekli tahıllar ve balık yemelisiniz. Yeme alışkanlıklarını bir anda değiştirmek zor olabilir dolayısıyla bazı basit püf noktalarını aklınıza tutmanızda fayda var. 

Örnek menü hazırlamadan önce yaşamınızda benimsemeniz gereken birtakım değişimlerden bahsedelim:

  • Davranış Değişikliği Yapın 

Sıkı bir rejim uygulamak çok yardımcı olmayabilir. Moda mod, zorlu bir beslenme modelini benimsemekten ziyade önceliğiniz davranış değişikliği yapmak olmalı. Besinlere olan yaklaşımınızı değiştirin. Yavaş yavaş inşa ettiğiniz yeme alışkanlıkları daha kalıcı olacaktır. Hadi ilk adımınız şekerli ürünleri, transyağları, ambalajlı/hazır gıdaları ve basit karbonhidratları mutfağınızdan çıkarmak olsun! 

  • Sevmeseniz de şans verin.

Yemekten pek hoşlanmadığınız sağlıklı besinlere bir şans verin. Bir diyete bağlı kalmanız için damak tadınıza ve yaşam tarzınıza uyması gerekir. Aksi halde sevmediğiniz besinler ile dolu bir diyet listesini takip etmek can sıkıcı olur. Sevmediğiniz sağlıklı gıdaları başka türlü pişirmeyi, farklı yemekler ile birlikte tüketmeyi ya da üstlerine lezzetli ve kalp dostu baharatlar eklemeyi deneyebilirsiniz.

  • Öğün atlamayın.

Öğün atlamanın daha az kalori almak ya da kilo kaybetmek anlamına geldiğini düşünebilirsiniz ancak bu sadece insülin ve kan şekeri seviyelerinin dengesini bozmaya yarar. Vücudunuzun insüline direncini artırır ve göbek bölgesinde yağlanmaya neden olursunuz.

  • Günlük kalori alımına ve besin ögesi dengesine dikkat edin.

Ana öğünlerinizi hazırlarken karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besinlerin dengeli dağılımına mutlaka dikkat etmelisiniz. Günlük kalori ihtiyacınız kadar makro besinleri almalı ve kalori takibini iyi yapmalısınız. Odaklanmanız gereken ise kalori sayımından ziyade makro besin öğesi dengesidir. 

İnsülin Direnci Nasıl Kırılır? 

Liften zengin sebze/meyveleri tüketmek, karbonhidrat/protein dengesini sağlamak, sağlıklı yağları tüketmek ve öğün düzenine dikkat etmek insülin direnci olan kişilerde çok önemlidir. Karbonhidrattan fakir, düşük kalorili yeşil sebzeleri tüketmek sağlığınıza çok iyi gelecektir. Bununla birlikte patates, havuç, bezelye ve mısır gibi nişastalı sebzelerin tüketiminin sınırlandırılması veya beslenmeden çıkarılması kan şekeri dengesi için önemlidir.

Ara öğünlerde vitamin, mineral ve lif açısından zengin meyveleri  protein ile birlikte tüketebilir ve günde 2 porsiyon ile sınırlandırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ise meyve tüketimini akşam yemeğinden sonrasına bırakmamaktır! Ayrıca sağlıklı yağları tükettiğinizden, az yağlı süt ürünlerini tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Az yağlı süt ürünlerinin insülin direncini düşürdüğüne dair araştırmalar bulunuyor. 

İnsülin Direnci Diyeti Örnek Menü

Kahvaltı

  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • Yarım yağlı beyaz peynir veya lor peynir
  • Bol yeşillik 
  • 2 tam cevizTam buğday veya karabuğday ekmeği
  • Atıştırmalık
  • 1 bardak (200 ml) az yağlı yoğurt
  • 6 adet (orta boy) doğranmış çilek
  • ¼ bardak badem 

Öğlen 

  • Yağsız fırınlanmış balık 
  • Zeytinyağlı salata veya sebze yemeği (susuz)
  • 1-2 dilim tam buğday veya karabuğday ekmeği

Atıştırmalık

  • 10 adet çiğ fındık
  • 1 küçük boy elma

Akşam

  • Nohutlu ıspanak yemeği
  • Ayran 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!