Düzenli egzersiz yapmak kilonuzu kontrol altına almanıza, kalp hastalıkları riskini azaltmanıza, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı olacaktır. Ancak bir süredir egzersiz yapmıyorsanız ve sağlık problemleriniz varsa, egzersize başlamadan önce sağlık uzmanına ve doktora danışmak isteyebilirsiniz.

Hangi durumlarda bir doktora danışılmalı?

Tempolu yürüyüş gibi ortalama bir fiziksel aktivitenin çoğu insan için güvenli olmasına rağmen, sağlık uzmanları aşağıdaki problemlerden birini yaşıyorsanız, egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmanızı önermektedir :

  1. Kalp hastalıklarınız varsa
  2. Astım veya solunum problemleri yaşıyorsanız
  3. Diyabet, böbrek veya karaciğer rahatsızlıklarınız varsa
  4. Kireçlenme probleminiz varsa

Aynı şekilde, kalp, akciğer veya buna benzer ciddi hastalıkların belirtileri olan, aşağıdaki gibi problemler yaşıyorsanız, doktorunuza görünmeniz gereklidir :

  1. Fiziksel aktivite sırasında göğüste, boyunda, çenede veya kollarda ağrı, acı, rahatsızlık.
  2. Baş dönmesi ve bilinç kaybı
  3. Hafif çalışmalar esnasında, dinlenirken, yatmadan önce veya uzanırken ortaya çıkan nefes darlığı
  4. Bilekte şişme, özellikle geceleri.
  5. Hızlı veya sesli kalp atışları
  6. Yorgun değilken, yokuş yukarı çıkış veya merdivenlerden çıkış esnasında hissedilen kas ağrıları

Aşağıdaki koşullardan iki ya da daha fazlasına sahipseniz, herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmanızı önermektedir : 

  • 45 yaşından büyük bir erkek veya 55 yaşından büyük bir kadın iseniz
  • Ailenizde 55 yaşından önce ortaya çıkan kalp rahatsızlıkları görülmüş ise
  • Sigara içiyorsanız veya son 6 ayda bıraktıysanız
  • Üç ay veya daha fazla süredir egzersiz yapmıyorsanız
  • Obez veya fazla kiloluysanız
  • Yüksek kolestrol ve yüksek tansiyon hastasıysanız
  • Glikoz hassasiyetiniz varsa, pre-diabetik iseniz.

Şüpheniz varsa, kontrol ettirin.

Eğer sağlık durumunuz hakkında şüpheleriniz varsa, birden fazla sağlık probleminiz varsa veya hamile iseniz, yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuz ile konuşmanızda fayda vardır. Bir doktor ile birlikte çalışmak, sizin için doğru olan egzersiz programının hazırlanması için iyi bir yoldur. Bu konuyu fiziksel fitness programınızın ilk adımı olarak düşünebilirsiniz.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!