IF diyeti olarak da bilinen Intermittent fasting, geçici olarak yemeyi durdurma veya azaltma yöntemidir. Bu yöntemde belirli bir zaman diliminde yeme veya içme durdurulur ve uzun bir süre boyunca aç kalınır. Bu yöntem genellikle sağlık veya kilo verme amaçları için kullanılır. Örneğin; 16 saat yeme içmeye ara vererek günün 8 saatinde yeme yapılabilir.

IF Diyeti Nasıl Yapılır?

Intermittent fasting, genellikle sağlık veya diyet amaçlı kullanılır. Bu yöntemde belirli bir zaman dilimi boyunca aç kalınır. Bu zaman dilimleri farklı olabilir ve kişinin amacına, yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre değişebilir.

En yaygın kullanılan intermittent fasting yöntemlerinden bazıları şunlar:

  • 16:8: Bu yöntemde, gün boyunca 16 saat boyunca yemek yenmez, yalnızca 8 saat beslenme yapılır. Örneğin saat 11 ile akşam saat 7 arasındaki zaman dilimi dışında yemek yememek. 
  • 5:2: Bu yöntemde, haftada ardışık olmayan 2 gün sadece 500-600 kalorilik tek öğünle beslenilir ve 5 gün normal şekilde beslenilir. 
  • Alternatif günler açlık: Bu yöntemde, haftda 1 veya 2 gün 24 saat aç kalınır.örneğn bir gün akşam yemeği yenilir ertesi gün akşam yemeğine kadar bir besin tüketilmez.

Intermittent fasting yaparken, sadece yeme içmeyi durdurmak yerine sağlıklı yiyecekleri diyete eklemek önemli. Ayrıca bu yöntemi uygularken bir uzman danışmanlığında olmak da önem arz eder.

Intermittent fasting’in sağlık açısından birçok faydası olduğu düşünülmektedir. Bu yöntem insülin direnci, kardiyovasküler sağlık, metabolizma hızını artırma, hormon düzenleme gibi faydalara sahiptir. Ancak araştırmalar halen devam etmektedir ve bu diyeti uygulamadan önce bir uzmana danışmak faydalı olacaktır.

Kimler IF Diyeti Yapabilir?

  • Intermittent fasting yöntemi, genel olarak sağlıklı yetişkinler tarafından uygulanabilir. Ancak bazı kişiler için bu yöntem uygun olmayabilir. Özellikle:
  • Hamile ve emziren kadınlar: Hamile ve emziren kadınlar için yeterli enerji ve besin almak çok önemlidir, bu nedenle Intermittent fasting yöntemi önerilmez.
  • Diyabetli kişiler: Diyabetli kişiler için insülin dozajlarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Bu nedenle Intermittent fasting yöntemi uygun olmayabilir.
  • Kalp veya metabolik rahatsızlığı olan kişiler: Kalp veya metabolik rahatsızlıkları olan kişiler için IF diyeti uygun olmayabilir.
  • 18 yaş altındaki kişiler
  • Yeme Bozukluğu tanısı almış kişiler
  • Organ yetmezliği bulunan kişiler

Ayrıca, kişinin yaşam tarzı, iş veya eğitim gibi faktörlere göre uygulanması gereken yöntem değişebilir. Öncelikle bir uzman danışmanlığı almak daha sağlıklı olacaktır.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!