İdeal Kilo Nedir? İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

İdeal kilo, bireyin sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilmesi açısından sahip olması gereken ağırlıktır. İdeal kilo hesaplanırken vücut kitle indeksine (BMI) bakılır. Vücut kitle indeksi, vücut ağırlığının, boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesaplanır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre vücut kitle indeksi:

  • 18,5 kg/m²'den küçük olanlar “zayıf”, 
  • 18,5- 24,9 kg/m² arasında olanlar “normal”, 
  • 25- 29,9 kg/m² arasında olanlar “hafif şişman”,  
  • 30 kg/m²'den büyük olanlar ise “obez” olarak sınıflandırılır. 

Birey, normal vücut kitle indeksi aralıklarında ise ideal kiloda olarak kabul edilir.

İdeal Kilo Yaşa Göre Değişir Mi?

Vücut kitle indeksi verileri büyüme çağındakiler ve 65 yaş üstü kişiler için değişiklik gösterebilir. Çocuklarda vücut kitle indeksi verileriyle beraber persentil eğrileri de kullanılır. Persentil eğrisi bir diğer adıyla büyüme eğrisi, çocuk doktorları tarafından bebeklerin gelişim dönemleri boyunca sahip olması gereken fiziksel evrimini bir tablo şeklinde not etmek için kullandıkları bir ölçümdür. Persentil değerine göre çıkan sonuç:

  • 5-85 arasında ise normal,
  • 85-95 arasında ise fazla kilolu,
  • 95 persentilden büyük ise obezite olarak sınıflandırılır.

Bireyler yaşlandıkça da normal vücut kitle indeksi değer aralıklarının üst sınırı temel alınır. Çünkü yaşla beraber oluşabilecek kas kayıplarından dolayı kilo kaybını önlemek temel amaçlardan biridir.

İdeal Kilo Vücut Tipine Göre Değişir Mi?

İnsanlarda vücut tipleri temel olarak üç ana gruba ayrılır: ektomorf, mezomorf ve endomorf. Bu gruplandırma, vücut kalınlığına göre yapılmaktadır. Bu vücut tipleri bireylerin egzersiz, antrenman ve beslenme faktörlerinin yanı sıra hangi takviyeleri almaları gerektiğini de belirler.

  • Ektomorf vücut tipi: En zayıf kişileri temsil eder. Bu kişiler ‘sıska’ olarak tabir edilen bir görüntüye sahiptir. İnce ve yağsızdırlar. Metabolizmaları hızlıdır dolayısıyla kilo almaları zordur.
  • Mezomorf vücut tipi: Atletik bir yapıya, güçlü, diri bir vücuda sahip kişileri temsil eder. Bu kişiler kolayca kilo alıp verebilir.
  • Endomorf vücut tipi: En kalın vücut tipine sahip kişileri temsil eder. Bu kişiler bodur, yumuşak ve yuvarlak bir vücuda sahiptir. Bu tip bir vücuda sahip olan kişilerin güçlü kasları vardır fakat yağ yakmaları da zordur.

Bu farklı vücut tiplerinin ideal kiloyu etkileyip etkilemediği tartışılmaktadır. 

İdeal Kiloya Ulaşmak ve Korumak İçin Ne Yapmalıyım?

İdeal kiloya ulaşmak ve ulaşıldığında onu korumak için en önemli etmenler, bireyin yaş, ağırlık ve boy gibi gereksinimlerini doğrudan belirleyen faktörlerle birlikte hastalık durumunun, alışkanlıklarının, aile ve sosyal yaşantının hatta psikolojik durumunun göz önüne alınarak uygun bir diyet ile sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı kazanmasıdır.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!