HPV (Human Papilloma Virus) en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir. Cinsel olarak aktif erkeklerin %90’ı ve cinsel olarak aktif kadınların %80’inden fazlası yaşamlarının bir döneminde HPV ile enfekte olmaktadır. HPV’nin bilinen 200’den fazla türü bulunur ve bunlar yüksek riskli ve düşük riskli olarak ikiye ayrılır. Yüksek riskli HPV türleri penis, rahim ağzı, ağız ve gırtlak kanserlerine yol açabilir. Düşük riskliler ise çoğu zaman genital siğillere neden olmaktadır. 

HPV çoğu zaman ortalama 1-2 yıl içerisinde hiçbir sağlık sorunu olmaksızın kendiliğinden geçer. Burada önemli olan HPV’nin tipi ve kişinin sağlık durumudur. Enfekte olan kişinin bağışıklığı yüksekse hiçbir belirti göstermeden HPV vücuttan atılabilir. Bununla birlikte bazı HPV türleri genital siğillere neden olabilir ya da hücre değişimine yol açarak kanser için risk faktörü oluşturabilir. 

“HPV virüsü kendiliğinden geçer mi?” diye merak eden kişiler ilk olarak hangi virüs tipine sahip olduğunu öğrenmelidir. Çoğu HPV tipi kendiliğinden geçse de yüksek riskli HPV türleri uzun yıllar vücutta kalarak kanser gelişimine neden olabilir ya da tip 6 gibi düşük riskli virüsler genital siğiller meydana getirebilir. HPV virüsü ile enfekte olduktan sonra kanserin gelişmesi yıllar ve hatta on yıllar alabilir bu nedenle düzenli taramalarla virüsü taşıyıp taşımadığınızı öğrenmelisiniz. Bununla birlikte genital bölgenizde şüpheli kabartılar bulunuyorsa hiç vakit kaybetmeden uzmana başvurmalısınız. 

Genital Siğil Nasıl Geçer? 

Genital siğillere neden olan HPV türleri düşük risklidir. Tedavisinde kriyoterapi, elektrokoter ve lazer uygulamaları kullanılabilir. Genital siğillerin tekrarlamaması için bilinen bir tedavi bulunmamakla birlikte siğillerin yayılmasını önlemek adına yukarıda sıralanan tedavi yöntemleri ile onlardan mutlaka kurtulmalısınız. Ardından bağışıklık sisteminizi güçlü tutacak ve virüsü vücudunuzdan en kısa sürede atmanızı destekleyecek şekilde yaşamınızı sürdürmelisiniz. 

HPV Olmaması İçin Ne Yapmalı? 

HPV’den korunmak için cinsel ilişkilerinizde mutlaka korunmalısınız. Bununla birlikte genç yaşlarda HPV aşısı olmak virüse karşı tam koruma sağlayabilir. Uzmanlar 9-26 yaş arasındaki tüm erkek ve kadınların HPV aşısı olması gerektiği bildirmektedir. HPV aşısının virüse karşı neredeyse %100 koruma sağladığı yaş aralığı ise 11-12 olarak bilinmektedir. 27-45 yaş arası aşılanmamış kadın ve erkekler aşıdan önce mutlaka doktorlarına başvurarak bilgi almalıdır. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!