İçindekiler
Histamin, vücudun doğal olarak ürettiği, bağışıklık sistemi tarafından salınan ve bazı yiyeceklerde bulunan bir kimyasaldır. Vücudun histamini parçalayamaması sonucunda histamin intoleransı meydana gelir ve biriken histamin, mide bulantısı, baş ağrısı ve alerji gibi semptomlara neden olabilir. Balık, alkol, kuru meyveler, ananas, muz, çilek, kuruyemişer, fermente veya olgunlaşmış yiyecekler (özellikle olgun peynirler) histamin intoleransını tetikleyen yiyeceklerden sadece birkaçıdır.
Belirtiler ve Nedenler
Histamin intoleransının belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Yüksek histamin seviyelerine sahipseniz, şu belirtilerden bir veya birkaçını yaşayabilirsiniz:
- İshal
- Şişkinlik
- Bulantı veya kusma
- Baş ağrısı
- Burnun akması veya tıkanması
- Nefes darlığı
- Kaşıntı
- Döküntü veya kabarcıklar
- Kızarıklık
- Düşük kan basıncı
- Düzensiz veya hızlı kalp atışı
- Ağrılı adet dönemleri
- Dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi
Tanı ve Testler
Histamin intoleransını teşhis etmek genellikle zordur. Genellikle, sağlık uzmanları semptomlarınıza ve belirli yiyecekleri kesmenizin semptomlarınızı iyileştirip iyileştirmediğine bakmak için çeşitli testler veya prosedürler uygular. Bu prosedürler şunları içerebilir:
- Yiyecek günlüğü tutma: Yediğiniz/içtiğiniz şeyleri takip etmek, semptomlarınıza neden olan faktörü belirlemenize yardımcı olur. Bazen sorun; yiyeceklerin, içeceklerin veya birlikte alınan ilaçların bir kombinasyonu olabilir. Günlük tutmak, daha önce fark etmemiş olabileceğiniz desenlerin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
- Alerji, cilt testleri veya kan testleri: Bu testler, yiyecek alerjilerini belirlemenize yardımcı olur.
- Diğer kan testleri: Bu testler, kanınızdaki histamin miktarını ölçebilir ve diğer sorunları tespit edebilir.
Yönetim ve Tedavi
Histamin intoleransını tedavi etmek genellikle histamin içeren yiyeceklerden veya vücudunuzun histamin salınımına neden olan yiyeceklerden kaçınmayı içerir. Hangi yiyecekleri güvenle tüketebileceğinizi test etmek için, potansiyel tetikleyicileri birkaç hafta boyunca tüketmeyi bırakmalısınız. Bu süre içinde semptomlarınız olmadıysa, bunları tek tek uzman kontrolünde geri eklemeye başlarsınız. Belirli yiyecekler veya yiyecek kombinasyonlarına reaksiyon göstermeye başlarsanız, sadece reaksiyon gösterdiğiniz gıdalardan kaçınabilirsiniz.
Histamin intoleransı olan insanlar genellikle durumlarını diyet değişiklikleriyle yönetebilirler. Şiddetli vakalarda -histaminin temel olarak yıkılmasını ve seviyesinin dengelenmesini sağlayan enzim olan- DAO takviyeleri veya diğer ilaçlar yardımcı olabilir. Bazen intolerans geçici olabilir ve sonunda kaçınmış olduğunuz yiyecekleri tekrar tüketebilirsiniz.
Açıklanamayan semptomlar veya bir gıda intoleransınız olduğunu düşünüyorsanız bir sağlık uzmanına görünebilirsiniz.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!