Hindistan cevizi yağının, kilo vermeye yardımcı olmaktan Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya kadar birçok konuda faydalı olduğu bilinmektedir. Hindistan cevizi yağını birçok kişi ambalajlı hazır ürünlerin içinde tüketirken yemek pişirmek için kullananlar da vardır. Tatlılar, şampuanlar, kahveler, smoothieler gibi birçok üründe Hindistan cevizi yağı bulunabilir. 2016 Temmuz’unda Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir anketin sonuçlarına göre insanların %72'si Hindistan cevizi yağının sağlıklı olduğuna inanıyor. Ancak yine aynı anket, beslenme uzmanlarının yalnızca %37'sinin aynı fikirde olduğunu gösteriyordu. 

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının sağlık için birçok yararı olduğu söylenmektedir. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • İyi kolesterolü artırır: Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) denilen iyi kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) denilen kötü kolesterol şeklinde iki tür kolesterol vardır. Bazı araştırmacılar, Hindistan cevizi yağının bir bileşeni olan orta zincirli trigliseritlerin (MCT’ler) iyi kolesterol seviyelerini artırmaya yardımcı olabileceğini savunur. Ancak 2004 yılında yapılan küçük bir çalışma bunun tam tersini bulmuştur. Araştırmada, orta zincirli trigliserit diyetinin 17 sağlıklı genç erkekte kötü kolesterolü artırdığı ortaya çıkmıştır. 2016 yılında yapılan başka bir araştırma ise Hindistan cevizi yağının kolesterol seviyelerinde kötüleşmeye neden olduğuna dair net bir kanıt bulamadı. Daha sonra 2018 yılında yayınlanan bulgular, sızma Hindistan cevizi yağının kolesterol üzerindeki etkisinin zeytinyağınınkine benzer olabileceğini ileri sürdü. Sonuç olarak, şimdiye kadar yapılan araştırmaların bu konuda kesin bir yargıya vardığını söylemek zor görünmektedir.
  •  Kan şekerini kontrol eder:2009 yılında yapılan çalışmadan elde edilen bulgularda, Hindistan cevizi yağında bulunan MCT'lerin insülin direnci üzerine olumlu etkilerinin olduğu ortaya çıkmıştır.
  • Stresi azaltır: Hindistan cevizi yağı antioksidan özelliklere sahiptir. Bir kemirgen üzerinde yapılan çalışmada Hindistan cevizi yağının stresi azalttığı görülmüştür. Hatta bazı araştırmacılar, saf Hindistan cevizi yağının bazı depresyon türlerinin tedavisinde yararlı olabileceğini iddia ediyor.
  • Saçın parlak görünmesini sağlar:Bazı insanlar yıpranmış saçları için veya saçlarına parlaklık vermek için Hindistan cevizi yağını kullanmaktadır. Çünkü Hindistan cevizi yağı saç derisine iyice nüfuz ederek saçları besler. Yine de benzer saç tiplerine sahip kişiler üzerinde yapılan bir araştırmada, Hindistan cevizi yağı kullananlarla kullanmayanların saçlarında dikkate değer bir farklılık gözlemlenmemiştir.
  • Sağlıklı bir cilt görünümü sağlar: 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Hindistan cevizini cilde uygulamak deriyi koruyabilir ve iltihap önleyici etkiye sahip olabilir.
  • Tok tutması: Bazı insanlar yemekten sonra tüketilen Hindistan cevizi yağı sayesinde daha tok hissettiklerini belirtmiştir. Bu yüzden fazla kilolarından şikâyet edenler ya da kilosunu korumak isteyenler için tercih edilen bir üründür.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!