Yüksek Şiddetli Aralıklı Antrenman olarak Türkçe çevrilen HIIT kısaltması İngilizcedeki high-intensity interval training açılımından gelir. HIIT kardiyoda, öncelikle çok yoğun bir egzersizle başlar ve ardından daha düşük tempolu bir çalışmaya geçersiniz.

Yani yüksek ve düşük tempolu aktiviteleri aralıklı bir biçimde tekrarlarsınız. HIIT kardiyoda kilo verebilir, kaslarınızı güçlendirebilir ve metabolizmanızı artırabilirsiniz. Bu egzersiz yönteminin ek bir faydası da vücudunuz egzersizlerden sonra yaklaşık 2 saat boyunca kalori yakmaya devam etmesidir. 

HIIT Kardiyo Nasıl Yapılır?

Klasik bir kardiyo antrenmanından daha yoğun bir çalışma gerçekleştireceğinizi unutmayın. Bu yoğun tempoyu 30 saniye ila 3 dakika arasında sürdüreceksiniz. Ardından yaklaşık aynı süre kadar vücudunuzun dinlenme şansı var. HIIT antrenmanları ortalama 10 ila 30 dakika arasında sürer. 

Sürenin kısalığı sizi yanıltmasın! HIIT kardiyo ile minimum sürede maksimum fayda elde edebilmeniz mümkün. Bu sebeple yüksek yoğunluklu bu egzersiz rutini yeterli zamanı olmayanlar için birebirdir. Dinlenme aralığı, düşük ve yüksek tempolu egzersizleri içeren bu antrenmanda hareketleri dönüşümlü olarak tekrarlayarak kısa sürede sağlıklı bir vücut için günlük ihtiyaç duyduğunuz fiziksel aktiviteyi tamamlamış olursunuz. 

HIIT Kardiyonun Faydaları

  1. Kısa sürede fazla kalori yakılabilir: Araştırmacılar, HIIT kardiyo ile diğer egzersiz çeşitlerinden %25-30 daha fazla kalori yakılabildiğini ileri sürüyor. Yapılan çalışmada örnek olarak gösterilen 30 dakika uzunluğundaki HIIT antrenmanı, 20 saniye yüksek tempolu egzersizi ve 40 saniye dinlenmeyi içeriyor. Yani aslında klasik egzersiz seanslarına göre aktivitelerin süresi oldukça kısa görünüyor ve buna rağmen kalori yakımı daha fazla olabiliyor. 
  2. Metabolizma hızı egzersizden sonra da artmaya devam edebilir: HIIT kardiyoyu tamamladıktan sonra da metabolizma hızınız artmaya devam etmektedir. Bu özelliği ile koşu ya da ağırlık antrenmanlarına kıyasla HIIT kardiyonun kalori yakmanıza daha çok yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. 
  3. Yağ kaybetmenize yardımcı olabilir: HIIT kardiyo her ne kadar kısa süreli bir antrenman olsa da vücutta bulunan yağları, orta yoğunluktaki diğer egzersizlerde olduğu gibi yakabiliyor. Aşırı kilolu ya da obez kişilerde yağ kaybı için en etkili yollardan biri olduğu ileri sürülüyor.
  4. Kaslarınızı güçlendirebilir: Yağ kaybına yardımcı olmasının yanı sıra bazı kişilerde kas kütlesini artırmayı da destekleyebiliyor. Ancak halihazırda düzenli spor yapan kişilerin kaslarında kayda değer bir gelişme olmadığı ve daha az aktif kişilerin kaslarını HIIT kardiyo ile geliştirebileceği görülüyor. 
  5. Oksijen tüketimini artırabilir: Oksijen tüketimi, kaslara sağlanan oksijenin kullanılabilmesi anlamına gelir. Kişilerin egzersiz performansı kasların oksijen taşıyabilme kapasitesi ile bağlantılıdır. Bir çalışma 5 hafta boyunca haftada 4 gün yapılan 20 dakikalık HIIT kardiyonun katılımcılardaki oksijen tüketimini %9 artırdığını buldu. Oksijen tüketiminin artması maxVO2’nin yükselmesini sağlar ve bu da dayanıklılığın artması anlamına gelir.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!