HCG, insan koryonik gonadotropini olarak isimlendirilen ve alfa - beta olmak üzere iki alt çeşidi bulunan bir tür hormondur. Hamileliğin ilk dönemlerinde yüksek seviyelerde üretilen HCG hormonu, doğurganlık sorunlarını tedavi etmek üzere kullanılan ilaçların içinde de vardır. Bu ilaçların kullanımı ve düşük kalorili bir diyet ile hızla kilo kaybedileceğini ileri sürenler olsa da hormon enjeksiyonlarını bu amaç için kullanmanın sağlıksız olduğunu belirten uzmanlar çoğunlukta olup bilim dünyasının genel görüşü bu yöndedir. 

HCG Diyeti Nasıl Uygulanıyor? 

HCG diyetinde, kalori alımının ciddi şekilde kısıtlandığı bir beslenme programı eşliğinde doktorun önerdiği HCG iğnesi ya da damlası kullanılır. Bu reçeteli ilaçların, yağ yakımını aktif hale getirerek kilo verme sürecini hızlandırdığı iddia edilir. HCG diyeti üç aşamadan oluşur. İlk olarak HCG almaya başlarsınız ve ilk 2 gün yüksek yağlı ve kalorili yiyecekler tüketirsiniz.

İlerleyen günlerde günde sadece 500 kalori almaya başladığınız 3-6 hafta sürecek ikinci aşamaya geçersiniz. Üçüncü aşamada ise HCG kullanmayı bırakır ve gıda tüketimini aşamalı olarak artırırsınız. Ancak bu süreçte şeker ve nişastadan kaçınmalısınız.

İkinci aşamada öğle ve akşam olmak üzere günde iki öğün yemenize izin verilir. Ayrıca yağ ve şekerden de uzak durmanız, bol bol su tüketmeniz gerekir. HCG diyetinde hormon ilaçlarının ne kadar etkili olduğu tartışmalıdır. Psikolojik etki yarattığı da iddia edilen HCG hormon takviyesinin; yorgunluk, sinir, ödem, huzursuzluk gibi yan etkileri olması ve başka birtakım sağlık sorunlarına yol açma riski taşıması HCG diyetini tartışmalı bir hale getiriyor. 

HCG Diyeti Sağlıklı Mı?

HCG diyetinin savunucuları, aşırı düşük kalorili bir beslenme programının eşlik ettiği bu diyetin uzun süre tokluk sağladığını, metabolizmayı hızlandırdığını ve yağ kaybı sağladığını iddia ediyor.  HCG diyeti popülerleşince, konu üzerine yapılan araştırmaların da sayısı artmıştır. Bu araştırmalar arasında kimileri kilo kaybının yalnızca düşük kalori alımına bağlı olduğu ve HCG hormonu ile ilgisi olmadığı sonucuna varmıştır. 

HCG diyeti üzerine yapılan çalışmalardan bazıları ise, HCG ve plasebo enjeksiyonlarının etkilerini karşılaştırdığında kilo kaybının iki grupta da hemen hemen aynı olduğunu iddia ediyor. Üstelik iddia edildiği gibi HCG hormonunun açlığı önemli ölçüde azaltmadığı da belirtiliyor. Bununla birlikte kalori alımını ciddi şekilde kısıtlayan HCG gibi diyetlerin; safra taşı oluşumu, düzensiz kalp atışı, yetersiz vitamin ve mineral alımı gibi riskleri olabileceği de ileri sürülüyor. 

Eğer amacınız kilo vermekse, bunun daha güvenli yolları bulunuyor. Dengeli bir beslenme programı, düzenli egzersiz ve sağlıklı besinler güvenle kilo vermenize yardımcı olabilir. Bir beslenme uzmanına başvurarak sağlık durumunuza, yaşınıza ve yaşam tarzınıza uygun bir diyet belirleyebilir, sağlıklı bir vücuda kavuşabilirsiniz. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!