Baharatlar, yemeklere hoş tat katmalarının yanı sıra tıbbi özellikleri nedeniyle sık sık kullanıyor. Birçok bitki ve baharatların başta kalp sağlığı olmak üzere tıbbi iyileştirici etkileri bilimsel kanıtlar ile destekleniyor. İşte araştırmalarla desteklenen, hastalık savar 6 baharat!

  • Nane

Nane, antioksidan ve anti-inflamatuar etkisi sayesinde kalp hastalıkları ve kanserden koruyucu etki gösterir. Aynı zamanda bağışıklık güçlendirici, bulantı önleyici, sinir yatıştırıcı, kan şekerini dengeleyici ve solunum rahatlatıcı etkileri de vardır. Bununla birlikte kolondaki düz kasları gevşeterek bağırsak hareketleri esnasında meydana gelen ağrıyı hafifleten nane,  karın şişkinliğini ve hazımsızlık şikayetlerini azaltmaya da yardımcı olur. Ancak reflünüz var ise nane tüketimini sınırlandırmalısınız. 

  • Biberiye 

Biberiye, flavonoid ve fenolik asitlerden zengin yapısı sayesinde hem kalp damar sağlığını ve sinir fonksiyonlarını iyileştirir (depresyon ve kaygı bozukluğu semptomlarını azaltır) hem de ağrı ve kas spazmlarını giderici etki gösterir. Bununla birlikte alerji ve burun tıkanıklığını önleme özelliği de mevcuttur. Karnozik ve rosmarinik asit içeriği sayesinde de diyabet, kanser riskini azaltır ve enfeksiyonlarla savaşır. 

  • Acı Biber

Acı biber, kanser riskini ve iştahı azaltıcı etki gösteren kapsaisin içerir. Yemeklerinize mutlaka 1 gram (toplam) acı biber ekleyin. Çünkü kapsaisin tam bir gençlik iksiri! Nitrik oksit ve HDL kolesterol seviyelerini artırır; trigliserid, LDL kolesterol ve tansiyon değerlerini düşürür. Bu sayede plak oluşum riskini azaltır ve kalp sağlığınızı iyileştirir. Araştırmalar, acı biberin yağ yakımını artırıcı ve iştah azaltıcı etkilerinin düzenli olarak acı biber tüketmeyen bireylerde olduğunu gösteriyor.  

  • Tarçın 

Tarçın kan şekerini dengeleyici ve antioksidan aktiviteye sahip bir baharattır. Güçlü antioksidan etkisinin baş rolünü “sinnamaldehit” bileşiği alır. Sinnamaldehit iltihapla savaşır, yüksek kan şekeri, trigliserid ve kolesterolü düşürür. Bu sayede kalp hastalığı ve diğer kronik hastalık risklerini azaltır. 

Diyabet hastaları üzerinde yapılan çalışmalar, günde 0.5-2 çay kaşığı tarçın tüketiminin (40 gün) açlık kan şekerini %10-29 oranında azaltabildiğini gösteriyor.

  • Zerdeçal

Alternatif tıpta rağbet gören zerdeçal, kurkumin içeriği sayesinde yaşlanmaya karşı koyar, oksidatif hasar ve inflamasyonla savaşır, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürür. Çalışmalar, düzenli zerdeçal tüketiminin kanser ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini, beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini ve nörolojik hastalıklar (özellikle Alzheimer) ile savaşabileceğini gösteriyor. 

  •  Zencefil 

Zencefilin sağlığa inanılmaz faydaları arasında iltihabı önleyici, ağrı ve mide bulantısını azaltıcı kolesterol ve trigliserid düşürücü özellikleri yer alıyor. Ayrıca araştırmalara göre günde 2 gram zencefil özütü tüketimi aspirin/ibuprofen benzeri etki gösterip kolon kanseri riskini ve inflamasyon belirteçlerini azaltabilmektedir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!