Kalp ve damar sağlığını koruyucu etkilerinden dolayı, nitrat içeriği yüksek olan yeşil yapraklı sebzelerin düzenli tüketimi önerilmektedir. Çoğu zaman salata yapmak için kullandığımız yeşil yapraklı sebzeleri, farklı şekillerde de elbette tüketebilirsiniz. Salatayı sevmeyenler ya da salatadan sıkılmış olanlar için birbirinden lezzetli ve sağlıklı yeşil yapraklı sebze tariflerini sizler için derledik.

  • Kale Cipsi

Çıtır çıtır kale cipsinden daha sağlıklı bir atıştırmalık olabilir mi? Kaleyi gevrekleşinceye kadar kuruttuğunuzda, lifli yapraklı yeşil sebzeden nefis bir atıştırmalığa dönüşüyor. Bir yığın yeşilliği salata olarak tüketmektense cips olarak yemek daha eğlenceli olabilir. 

  • Çorba

Çorbalar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi için mükemmel bir yol. Örneğin bir avuç dolusu ıspanağı, 2-3 dakika zeytinyağında kavurduktan sonra suyunu ekleyerek oldukça basit ve sağlıklı bir çorba elde edebilirsiniz. Ayrıca kremalı ya da et sulu çorbalarınızı da lahana ya da pazı ile birlikte renklendirebilir hem de çorbanın besin değerini arttırabilirsiniz. 

  • Smoothie

Sindiriminizi kolaylaştıran, besin değeri yüksek ve lezzetli smoothielerinizi, yeşil yapraklı sebzelerden elde edebileceğinizi biliyor muydunuz? Bir demet ıspanağı, hayvansal ya da bitkisel süt, bir avokado ve bir tutam tarçın, vanilya veya nane yaprağı ile blendera koyarak hazırlayabilirsiniz. Protein deposu içeceğiniz hazır. Üstelik avokado ve ıspanak ikilisini; kereviz sapı, havuç ve pancar ile hazırlayabileceğiniz bir smoothie içinde de kullanabilirsiniz. 

  • Sos

Çorbalar gibi, yeşil yapraklı sebzelerden hazırlanmış soslar da sebze tüketmenin en basit ve lezzetli yollarından biri. 
Pancar ya da ıspanağınızı marinara sosunuza katarak farklı ve zengin besin değeri olan bir karışım elde edebilirsiniz. Ayrıca doğranmış ve buharda pişirilmiş kara lahanayı bolonez sosuna ekleyerek de doyurucu bir sos elde edebilirsiniz! 

  • Humus

Yeşil bir humus ile sofranızı renklendirmeye ne dersiniz? Nohuttan elde edilen ve çoğu zaman bir meze olarak tüketilen humusu taze otlar ve yeşillikler ile besin değeri açısından zengin hale getirebilirsiniz. Kişniş, maydanoz, fesleğen, yeşil soğan ya da ıspanak gibi malzemeleri humusa ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. 

  • Pesto

Antibakteriyel özelliklere sahip fesleğen, pesto sosunuza ekleyebileceğiniz tek yeşil yapraklı sebze değil! Farklı bir sebze ile fesleğeni birlikte kullanabilir ya da tamamen yeni bir malzemeden pesto elde edebilirsiniz. Örneğin mini ıspanaklardan çok lezzetli bir sos hazırlayabilirsiniz. Ayrıca roka, su teresi ya da hardal yeşilliği gibi çeşitli sebzeler ile de deneyebilirsiniz. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!