İçindekiler
Varisler, genellikle bacaklarda ve bazen de diğer vücut bölgelerinde görülen genişlemiş ve kıvrımlı damarlardır. Varisli damarlar oldukça yaygındır ve özellikle kadınlarda hamilelik sonrası çok sık görülür. Özellikle bacaklar, ayak bilekleri ve dış genital bölgede görülen varisler çoğu zaman zararsızdır.
Hamilelikte Varis Belirtileri Nelerdir?
Varis, çoğu durumda belirgin mor-mavi damar görünümleri dışında bir belirti göstermez. Buna ek olarak uzun süre oturduğunuzda ya da ayakta durduğunuzda aşağıdaki semptomlar ortaya çıkabilir:
- Bacaklarda ağrı
- Damarların etrafında kaşıntı
- Bacaklarda kramp
- Alt bacaklarda sızlama, zonklama
- Bacak ve ayak bileklerinde şişlik
Hamilelikte Varis Neden Olur?
Hamilelik, hormonal değişikliklerin yaşandığı ve kiloların alındığı bir dönemdir. Bu fiziksel değişimler de varisli damarların oluşmasına neden olur. Bununla birlikte bebek büyüdükçe oluşan baskı pelvik bölgenizdeki kan akışını değiştirerek vücudunuzu varisli damarların oluşumuna karşı daha hassas hale getirir.
Hamilelikte varis oluşmasına neden olan bazı risk faktörleri vardır. Örneğin çok fazla tuz tükettiğiniz, lifli gıdaları tercih etmediğiniz ve az su içtiğiniz bir beslenme düzeniniz varsa varisli damarların oluşma olasılığı artar. Hamilelikte kilo almak her ne kadar doğal kabul edilse de normalin üzerinde kilo almanız sizi varis oluşumuna daha yatkın hale getirebilir. Ayrıca annenizde ya da büyükannelerinizde varis bulunuyorsa hamileliğiniz esnasında sizde de varisli damarların ortaya çıkma ihtimali yüksektir.
Varis Nasıl Tedavi Edilir?
Varis genellikle zararsız olarak kabul edilir ve çoğu zaman doğumdan sonra düzelir. Eğer iyileşme kaydedilmezse doktorunuz size varis çorabı giymenizi tavsiye edebilir. Yeni doğum yapmış kadınlar, varisli damarlara at kestanesi jeli sürmeyi tercih etmektedir ancak bunun güvenilir bir uygulama olduğunu söylemek güçtür. Her ne kadar at kestanesinin zehirli kısımları çıkarılmış olsa da kullanımının güvenilir olup olmadığı bilinmemektedir. Bu nedenle varislerinize doktorunuza danışmadan müdahale etmemelisiniz.
Hamilelik Varis Oluşumu Nasıl Önlenebilir?
Hamilelikte varis, elbette istenmeyen bir sağlık durumudur. Bu rahatsızlığı önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor:
- Ayaklarınızı yüksekte tutmaya çalışın.
- Doktorunuzun onayladığı günlük düşük yoğunluklu egzersiz rutini oluşturun.
- Uzun süre ayakta durmayın ya da oturmayın.
- Otururken bacaklarınızı çapraz tutmaya dikkat edin.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!