Hamileliğin getirdiği birtakım fiziksel ve zihinsel zorluklar, düşük tempolu egzersizler aracılığıyla hafifletilebilir. Pilates de hamilelik döneminde en çok tercih edilen egzersizlerden biridir. Özellikle pilates topu ile yapılan pilates egzersizleri, bu dönemde kadınlar için oldukça rahatlatıcı olmaktadır. Ancak pilates topunu kullanmaya başlamadan önce doktorunuza ve fizyoterapistinize danışmanız önemlidir. Çünkü her hamilelik farklı olabilir ve bazı durumlarda egzersizlere veya pilates topuna uygun olmayabilirsiniz. 

Hamileler İçin Pilates Topu Kaç Santim Olmalı?

Hamileler için kullanılan pilates topları, normal pilates topları ile aynı özellikleri taşır. Ancak bu dönemde rahat olabilmeniz adına top seçiminde ekstra dikkatli olmanız gerekir. Pilates topunun dayanıklı malzemelerden yapıldığına ve kaymaz özellikte olduğuna emin olmalısınız. Rahat olabilmeniz adına topun boyutunun da boyunuz ile orantılı olması önemlidir. Genelde küçük, orta ve büyük boylarda bulunan pilates toplarını kendi boyunuza göre tercih edebilirsiniz: 

160 cm ve altında iseniz 55 cm,
160 cm ila 175 cm arasında iseniz 65 cm,
175 cm üzeri iseniz 75 cm genişliğinde bir top kullanımı önerilir.  

Hamilelikte pilates topu, son üç aylık döneme girmeden ilk 6 ay içerisinde kullanılabilir. İkinci üç aylık dönem, vücudunuzdaki ilk değişimlerin meydana geldiği dönem olduğu için pilates topu ile egzersizlere başlamak adına iyi bir zaman olabilir. Bu dönemde vücudunuz, hızla büyüyen bebeğinize uyum sağlamaya çalışır. Siz de pilates topu yardımıyla vücudunuzu bu uyum sağlama sürecinde destekleyebilirsiniz. Üstelik pilates topu ile yapılan egzersizler, doğum anında da size yardımcı olacaktır. 

Hamilelikte Pilates Topu Neden Önemli? 

Pilates topu, hamilelik sürecinde çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Pilates topunun hamilelik döneminde sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz: 

Dengeyi sağlamak: Pilates topu, hamilelik döneminde vücut dengesini sağlamak ve merkez kasları güçlendirmek için kullanılabilir. Top üzerinde yapılan egzersizler, karın ve sırt kaslarını çalıştırırken aynı zamanda dengeyi korumanızı sağlar. 

Pelvik taban kaslarını güçlendirme: Pilates topu, pelvik taban kaslarını güçlendirmek ve idrar kaçırmayı önlemek için de kullanılabilir. Pelvik kas grupları, doğum esnasında ıkınma ve itme hareketi için kullanılır. Hamilelik sürecinde zayıflayan bu kaslar hem doğum sırasında hem de sonrasında kadınlar için zorluklar yaratabilir. Bu nedenle pilates topu ile yapabileceğiniz kegel egzersizleri, birçok açıdan faydalı olacaktır. 

Ağrıları azaltma: Pilates topu sırt, pelvik ve bel ağrılarını hafifletmek ve genel rahatlama sağlamak için kullanılabilir. Hamilelik ilerledikçe, vücutta ağırlık artar. Bu da ekstra stres ve rahatsızlığa neden olabilir. Üstelik kasılma sancılarını hafifletmek için de pilates topundan faydalanılabilir. 

Pilates topunu kullanmadan önce, hamilelik döneminizde hangi egzersizlerin güvenli ve uygun olduğunu belirlemek üzere doktorunuzla konuşmalısınız. Ayrıca pilates topunu doğru bir şekilde kullanmayı öğrenmek ve egzersizi doğru yapabilmek için bir pilates eğitmeninden yardım almanız da faydalı olacaktır. Egzersiz yaparken dikkatli olmalı ve rahatsızlık hissettiğinizde veya herhangi bir sorunla karşılaştığınızda egzersize ara vermelisiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!