Hamileliğin ilk belirtisi beklenen adet tarihinin gecikmesidir. Ancak adet gecikmesi her zaman bir kadının hamile olduğu anlamına da gelmez. Adet düzensizliğine polikistik over sendromu, yeme bozuklukları, bazı ilaçlar, mevsim geçişi gibi birçok etken de neden olabilir. Adet görmeyen veya adet düzensizliği yaşayan kadınların hamilelik veya başka bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmek için sağlık kuruluşlarına başvurması önerilir.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Hamilelik belirtileri ve bu belirtilerin ortaya çıkma süresi kadından kadına değişkenlik gösterir. Bir kadın, bilinen tüm belirtileri sergileyebileceği gibi sadece birkaçını yaşayabilir veya hiçbirini hissetmeyebilir. Gebeliğin fiziksel belirtileri en erken cinsel ilişkiyi takip eden 14. gün itibariyle görülebilir ancak kişiden kişiye büyük farklılık da gösterebilir. Hamileliğin ilk aylarında kadınlar, büyüyen rahmin mesaneye yaptığı baskı nedeniyle sık idrara çıkabilir, yorgunluk ve uykusuzluk hissedebilirler. İştah kaybı, mide bulantısı veya koku hassasiyeti de olabilir. Karın ve kasık ağrısı görülebilir. Hamilelik belirtileri 12. haftaya kadar yoğun hissedilir ve genellikle hamilelik ilerledikçe azalır.
Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir?
Anne adayının bedeninde en sık gözlemlenen hamilelik belirtileri şu şekildedir:
- Hafif Kanama ve Akıntı: Hamileliğin erken dönemlerinde lekelenme veya akıntı şeklinde kanamalar görülebilir. Bu durum âdet kanamasından farklıdır, embriyonun rahme tutunması sonucu oluşur. Bu kanamalar görüldüğünde her ihtimale karşı doktor kontrolüne gidilmelidir.
- Göğüs ve Göğüs Uçlarında Hassasiyet: Sık görülen belirtilerinden biridir. Adet döngüsü öncesi dönemde olduğu gibi göğüslerde dolgunluk ve meme ucunun koyulaşması, hassasiyet, ağrı gibi fizyolojik etkiler gebeliğin erken dönemlerinde olabileceği gibi ilerleyen dönemlerde de ortaya çıkabilmektedir.
- İdrara sık çıkma: Hamileliğin erken dönemlerinde (2. veya 3. hafta) vücutta değişen hormon seviyeleri sonucunda görülür. Bununla beraber, gelişen bebeğin idrar kesesine uyguladığı baskıyla birlikte gebeliğin son haftalarında da sık idrara çıkma gözlemlenebilir.
- Koku hassasiyeti: Hamileliğin ilk haftalarından itibaren hamilelik boyunca çeşitli gıda veya kokulara karşı hassasiyet, tiksinti vb. reaksiyonlar gösterilebilir.
- Halsizlik: Hamilelik sürecinde en sık görülen belirtilerden biri de yorgunluk ve halsizliktir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında progesteron hormonu, kişinin kendini hâlsiz ve yorgun hissetmesine yol açabilir. Fakat bu durum hamileliğin ilerleyen dönemlerinde plasentanın gelişimiyle doğru orantılı olarak ortadan kalkar.
- Baş dönmesi: Hormonal salınımına bağlı olarak gelişen metabolik değişim, hamileliğin genellikle ilk haftalarında gözlemlenen baş dönmesi ve buna bağlı olarak bayılmaya yol açabilir.
- Mide bulantısı: Hamileliğin çoğunda görülen kusmayla birlikte, mide bulantısı hamileliğin ilk üç ayında sıklıkla rastlanan belirtilerden biridir. Ancak, mide bulantısı belirtisi ve kusma isteğinin farklı birçok sebebi olabileceğinden bu durumun tek başına hamilelik belirtisi sayılmayacağını da bilmek gerekir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!