Bununla birlikte ufak dozlarda güneşe maruz kalmanın oldukça faydalı olabileceği de göz ardı edilebilmektedir.

Çok fazla güneşe maruz kalmanın riskleri iyi bir şekilde belgelenmiştir ve SPF (güneş kremi) olmadan güneşte zaman geçirmek, melanomun diğer bir deyişle cilt kanserinin bir nedenidir.

Bununla birlikte, yeterli dozda D vitamininin - güneş ışığına maruz kaldığında cildimiz kolesterolü D vitaminine dönüştürür - bazı yaygın hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır. 

Güneşlenmenin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Depresyonun azalması:

Güneşte zaman geçirmek depresyonun tedavisinde etkili olabilmektedir. Güneş ışığı beyni; ruh halini iyileştirebilen ve sakinlik duygusunu artırabilen serotonin hormonunu serbest bırakması için tetikler. Depresyon olmadan bile, güneş ışığında vakit geçirmek muhtemelen kişinin psikolojisine iyi gelecektir.

  • Daha iyi bir uyku:

Güneşlenmek sirkadiye/n ritminizi düzenlemenize yardımcı olabilir ve güneş battığında vücudunuz kendini daha rahat bir şekilde uykuya hazırlayabilir.

  • Daha güçlü kemikler:

D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur, bu da daha güçlü kemiklere sahip olunmasını destekler ve osteoporoz ve artriti önlemeye yardımcı olabilir.

  • Güçlendirilmiş bağışıklık sistemi:

D vitamini, vücudun kalp hastalığı, kas sklerozu, grip ve bazı otoimmün hastalıklar ve kanser dahil olmak üzere hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.

  • Düşük ve erken doğum riski:

D vitamini, erken doğuma ve doğumla ilişkili enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir.

Amerikan Dermatoloji Akademisinin D vitamini almanın birincil yöntemi olarak güneşe maruz kalmayı önermediği de unutulmamalıdır.

Güneşlenmek Zararlı Mıdır?

Güneşlenmek tam anlamıyla risksiz değildir. Güneşte çok fazla zaman geçirmek, bazen kırmızı ve kaşıntılı ısı döküntüsü olarak adlandırılan güneş döküntülerine neden olabilir.

Güneşe maruz kalmak ayrıca; ağrılı, su toplayabilen ve vücudun tüm kısımlarını, hatta dudakları etkileyebilen güneş yanığına da yol açabilir. Güneş yanıkları daha sonraki yaşamda melanoma yol açabilir. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen polimorfik ışık patlaması (PMLE), güneşte çok fazla zaman geçirmenin bir sonucu olabilir. Göğüste, bacaklarda ve kollarda kırmızı kaşıntılı şişlikler olarak ortaya çıkar.

Ne Kadar Süre Güneşlenmelisiniz?

Bazı dermatologlar, güneşe maruz kalmayla ilgili herhangi bir komplikasyon yaşamadığınız sürece, her gün 20 dakikaya kadar güneş kremi olmadan güneşlenebileceğinizi söylerler. Güneş yanığı riskini azaltmak için 5 ila 10 dakika arasında kalmak en iyisi olabilir.

Bu, yaşadığınız bölgenin ne kadar sıcak olduğuna, cildinizin güneşe karşı olağan tepkisine ve hava kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!