Deniz, kum, güneş deyince bile içiniz açılıyor değil mi? Dört gözle beklediğimiz, yılın en keyifli mevsimi nihayet geldi! Fakat yaz tatillerinin can sıkıcı bir yönü var: güneş yanıkları! 

Cildinizi güneş kremi ve uygun giysiler ile korunmazsanız, deriniz doğrudan güneşe maruz kalırsa güneş yanıkları  meydana gelir. Bu cilt yanıklarını yatıştırmak, acısını dindirmek ve iyileştirmek için çok beklemeden doğru müdahale etmek gerekir. 

Güneş yanıklarına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız aşağıdaki önerilerimizi okuyabilirsiniz! 

Soğuk Su 

Güneş yanığı, bir deri iltihabıdır ve bu rahatsızlığı iyileştirmenin ilk adımlarından biri bölgeye soğuk uygulamaktır.  Soğuk uygulama için en iyi yöntem ise sık sık soğuk duş almaktır. Ardından doğru nemlendiriciler ile cildi nemlendirmek de büyük öneme sahip! Kuruluğu hafifletebilir, suyu cildinize hapsedebilirsiniz. 

Duş alabileceğiniz bir ortam bulamıyorsanız kendinizi denize de atabilirsiniz! Klorlu su cildinizi tahriş edebileceği için havuza girmekten uzak durmanızı öneririz. Ayrıca bol bol soğuk su içmek de vücudunuzu su kaybına karşı korumaya yardımcı olur. 

Aloe Vera

Mide hastalıklarından tutun da böbrek enfeksiyonlarına kadar birçok rahatsızlık için kullanılan aloe vera bitkisi,  güneşten yanan cildinizi iyileştirmek için mucizevi bir etkiye sahip! Bitkiden kopardığınız bir parçanın içindeki jeli doğrudan güneş yanığının olduğu bölgeye uygulayarak yanık bölgeyi rahatlabilirsiniz.  Eğer bitkiye ulaşamıyorsanız aloe vera bazlı losyon ya da merhem de satın alabilirsiniz. Fakat aloe vera alerjiniz olabilir. Önceden kullanmadıysanız derinizde sağlıklı bir alana uygulama yapıp bekleyin. Eğer reaksiyon gözlenmiyor ise yanık bölgesine de uygulayabilirsiniz.

Papatya Çayı

Geceleri sakinleşmenize ve kolayca uykuya dalmanıza yardımcı olan papatya çayı, güneş yanıklarından kaynaklanan acıyı dindirebiliyor. Her zaman yaptığınız gibi papatya çayını demleyin ve ardından soğumaya bırakın. Hazır olduğunda yumuşak bir bez veya pamuk yardımıyla güneş yanıklarının üzerine hafifçe uygulayın. 

Bol giysiler

Cildinize nefes alması için izin vermelisiniz. Güneş yanıkları cildinizi hassaslaştıracağı için dar kıyafetler, yanıklarınızın acısını daha da şiddetlendirebilir. Cildin soyulmasını önlemek ve ağrısını en az seviyede tutmak için terletmeyen pamuklu ve bol giysiler tercih etmelisiniz. 

Güneş yanıklarını tedavi etmek için yukarıda sıraladığımız önerileri uygulayabilirsiniz. Ayrıca bir doktora danışarak uygun krem ya da merhem de kullanabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız; güneş yanıklarını tedavi etmenin en kolay yolu güneşten korunmaktır!

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!