Yanık denildiğinde vücudumuzu sıcak bir nesne ile yaktığımız düşünülebilir ancak güneş yanıkları bu aklımıza gelen yanıklardan daha farklıdır. Güneş yanık lekelerine neden olan sıcaklık değil, güneşten gelen ultraviyole ışınlarıdır. Cildimiz kaldırabileceğinden daha fazla UV ışınına maruz kalırsa güneş yanığı oluşur ve ardından o yanıklar lekelere sebebiyet verir. Genelde 40 yaşın üzerindeki kişilerin yüzünde, omuzlarında, boynunda ve sırtında ortaya çıkar ve ten renginden biraz daha koyu renkte olur. 

Güneş yanık lekelerini geçirmenin en iyi yolu aslında öncelikle güneşten korunmaktır. Ancak özellikle yaz aylarında korunmasız bir biçimde güneşe maruz kaldıysanız güneş lekeleriniz oluşmuş olabilir. Bu yazıda güneş yanığı lekelerinin nasıl geçebileceğini ve cildinizin sağlıklı bir şekilde iyileşmesini desteklemek için alabileceğiniz önlemleri sizlerle paylaşacağız.  

  • Elma Sirkesi: 2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre elma sirkesinin içerdiği asetik asit, güneş lekelerini hafifletmeye yardımcı olabilir. 
  • Siyah Çay: 2011 yılında yapılan bir araştırma, dört hafta boyunca günde iki kez uygulanan siyah çayın cilt üzerinde aydınlatıcı etkisi olduğunu ortaya çıkarmıştır. 
  • Yeşil Çay: Yeşil çay ekstresinin pigment giderici bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. 
  • Süt: Süt, ekşi süt ve ayran gibi süt ürünleri, cilt pigmentasyonunu hafifletmeyi destekleyecek laktik asit içermektedir. 
  • C Vitamini: UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen C vitamini, cilt üzerindeki koyu lekeleri de hafifletmenin en iyi yollarından biridir. 
  • E vitamini: E vitamini yağı hem güneşin zararlı ışınlarına karşı cildinizi korur hem de güneş lekelerini hafifletmeye yardımcı olur.

Güneş yanık lekesi evde nasıl geçer diye merak edenler yukarıda listelediğimiz doğal yöntemleri deneyebilir. Eğer daha ileri seviyede bir güneş yanık lekesine sahipseniz profesyonel tedaviye başvurabilirsiniz. Lazer ile yüzey yenileme ya da kriyoterapi gibi yöntemler, güneş lekelerini vücudunuzdan atmaya yardımcı olabilir.  

Güneş lekeleri çoğu zaman sizi endişelendirecek bir durum değildir. Ancak her cilt rengi değişikliği güneş lekesi olmayabilir dolayısıyla tedaviye başvurmadan önce bir doktora görünmelisiniz. Özellikle hamilelik döneminde ortaya çıkan melazma, açık tenli kişilerin güneşe maruz kaldığında geliştirdiği çiller ve doğum lekeleri daha farklı tedavi yöntemi gerektirebilir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!