Güneş yanığı muhtemelen çoğumuzun başına gelmiştir; bazen gereken önemi vermeyiz, bazen tek başımıza olduğumuz için güneş kremini tüm vücudumuza süremeyiz, bazen de korunmayı tamamen unuturuz. Sonrası malum, akşam olduğunda cildimizde beliren kızarıklıklar ve şişlikler, çektiğimiz yanık acısı, sürekli kaşıma isteği…
Öncelikle çok ciddi güneş yanıklarında yapılacak en doğru hareketin derhal tıbbi yardım almak olacağını hatırlatalım. Öte yandan çoğunlukla karşılaştığımız hafif yanıklar ve bunun sonucunda oluşan kaşıntı ve soyulma için evde kolayca uygulayabileceğimiz birçok çözüm mevcut. 
Eğer siz de güneş yanığı sebebiyle deforme olan cildinizi iyileştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olabilecek pratik çözümler öğrenmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre. 

Güneş yanığı nasıl belli olur?

Güneş yanığının tipik bir belirtisi, genellikle her hareketle acı veren, kızarmış bir cilttir. Ek olarak cilt hafifçe şiş ve kaşıntılı da olabilir. Ciddi yanıklarda ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar da oluşabilir. Şiddetli ağrı veya kabarma varsa, doktora başvurmak gerekir.

Soğuk Su

Güneş yanığı, aslında, derinin iltihaplanmasıdır. Enflamasyonla başa çıkmanın en kolay yollarından biri de etkilenmiş bölgeyi soğutmaktır. Dışardayken bile güneş yanığına iyi gelecek en etkili yol deniz, göl veya akarsu gibi bir suya girmektir. Gün boyunca güneşe maruz kalmayacak şekilde, korunarak suya girip çıkmak, güneş yanığının şiddetlenmesini engellemeye yardımcı olabilir. Ancak havuzlardaki klorlu suyun cildi daha fazla tahriş edebileceği ve yakacağı unutulmamalıdır. Cildiniz bronzlaştığında daha güzel bir görünüme sahip olsa da aslında cilt ekstra hassaslaşır ve güneş yanığı cildinizde daha fazla hasara sebep olur.

Kabartma Tozu ve Yulaf Ezmesi

Bir iki yemek kaşığı kabartma tozunu soğuk suyla dolu bir küvete atmak ve yaklaşık 15-20 dakika suyun içinde beklemek güneş yanığı kaynaklı etkilerin hafiflemesine yardımcı olur. Küvete bir bardak yulaf eklemek de tahrişi yatıştırabilir ve cildin doğal nem dengesini korumasını sağlar.

Aloe Vera

Evinizde aloe vera bitkisi yoksa bir tane almanızı öneririz. Bu sulu bitkinin içindeki jel yüzyıllardır mide rahatsızlıklarından tutun böbrek enfeksiyonlarına kadar her çeşit hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin bir gövdesini koparıp içindeki jeli doğrudan cilde sürmek, hafif güneş yanığını hızlıca yatıştırarak ciltte belirgin bir rahatlama sağlar. Bu bitkiyi bulamıyorsanız aloe vera bazlı losyon ya da nemlendiricilerden ziyade %100 aloe vera içeren jelleri denemenizde fayda var. Aloe vera jellerini çoğu eczaneden kolayca elde edebilirsiniz.

Papatya Çayı

Papatya çayı sinir ve sindirim sistemini yatıştırabildiği gibi güneşte yanmış cildinizi de rahatlatabilir. Çayı her zamanki gibi demleyin ve soğumaya bırakın. Soğuduğunda, içine bir havlu batırın ve yanmış bölgeye uygulayın.

Bol Kıyafetler Giyin

Cildiniz kendini toparlarken cilde yapışmayan, rahat giysiler giyinmeye özen gösterin. Deriniz vücudunuzun en büyük organıdır. Bu yüzden güneş yanığı gibi büyük bir travmatik durum sonrasında cilt iyileşirken nefes alması için ona imkân tanımak gerekir. Pamuk veya bambu gibi doğal iplikli bol kıyafetler güneş yanığı sonrası cildin kendini daha kolay toparlamasına ve rahatlamasına yardımcı olur.

Bol Bol Su İçmek

Cildiniz güneş ışınlarının bıraktığı hasarla savaşırken güneşte kaldığınız süre boyunca kaybettiği nemi telafi etmek için suya ihtiyaç duyar. Bol bol su içmek güneş yanıklarınızın iyileşmesini hızlandırabilir.

Güneşten Korunmak 

Dışarı çıktığınız zaman başınızı da güneşten korumak amacıyla bir şapka takmanız ve cildinizde oluşabilecek güneş lekelerinden korumak için güneş kremi kullanmayı ihmal etmemeniz önerilir.

Yanık acısı ne zaman geçer?

Yanık acısı, yanığın derecesine ve uygulanan tedaviye göre 48-72 saat arasında geçebilir.

Güneş kızarıklığı nasıl bronzlaşır?

Cildin dermis isimli tabakasında yer alan melanositler (renk hücreleri) güneşe maruz kaldıklarında tetiklenirler ve kendilerini korumak için melanin üretmeye başlarlar. Melaninler cildin yüzeyine göç etmeye başlar ve cildin renk tonunun koyulaşmasını sağlarlar.

Güneş yanığı ne kadar sürer?

Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer. Ancak, ultraviyole ışınlar ciltte görünmez hasara da neden olabilir.

Güneşte yanan ten ne zaman açılır?

Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapılmadan, doğal süreçte güneşte yanan cildin beyazlayarak eski haline dönme süresi 1 ayı bulabilir. Cildin eski rengine kavuşması için banyo sırasında keseleme yapılarak cildin kendini yenilemesi ve ölü derilerden arındırılması da bu süreci hızlandırabilir.

Güneş yanıkları, özellikle yaz aylarında çoğumuzun karşılaştığı bir cilt sorunudur. Hafif yanıklar genellikle evde uygulanabilecek basit yöntemlerle hafifletilebilir, fakat cilt yanıkları ciddi boyutlardaysa mutlaka tıbbi yardım almak gerekir. Unutmayın, güneşe çıkarken cildinizi  güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş kremi kullanmak en etkili yöntemdir. Güneş yanıklarının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir, ancak uygun bakım ve tedavi ile cildiniz kısa sürede sağlıklı görünümüne kavuşacaktır. Sağlıklı ve güzel bir yaz geçirmeniz dileğiyle!

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. 

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!