Güneş yanığı muhtemelen çoğumuzun başına gelmiştir; bazen gereken önemi vermeyiz, bazen tek başımıza olduğumuz için güneş kremini tüm vücudumuza süremeyiz, bazen de korunmayı tamamen unuturuz. Sonrası malum, akşam olduğunda cildimizde beliren kızarıklıklar ve şişlikler, çektiğimiz yanık acısı, sürekli kaşıma isteği…

Öncelikle çok ciddi güneş yanıklarında yapılacak en doğru hareketin derhal tıbbi yardım almak olacağını hatırlatalım. Öte yandan çoğunlukla karşılaştığımız hafif yanıklar ve bunun sonucunda oluşan kaşıntı ve soyulma için evde kolayca uygulayabileceğimiz birçok çözüm mevcut. 

Soğuk Su

Güneş yanığı, aslında, derinin iltihaplanmasıdır. Enflamasyonla başa çıkmanın en kolay yollarından biri de etkilenmiş bölgeyi soğutmaktır. Dışardayken bile güneş yanığına iyi gelecek en etkili yol deniz, göl veya akarsu gibi bir suya atlamaktır. Gün boyunca güneşe maruz kalmayacak şekilde, korunarak suya girip çıkmak, güneş yanığının şiddetlenmesini engellemeye yardımcı olabilir. Ancak havuzlardaki klorlu suyun cildi daha fazla tahriş edebileceği unutulmamalı. Aynı şekilde, cilde doğrudan buz uygulamamanın da cildi daha fazla deforme edebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Unutmayın, cildiniz bronzlaştığında daha güzel bir görünüme sahip olsa da aslında cilt ekstra hassaslaşır ve güneş yanığı cildinizde daha fazla hasara sebep olur.

Kabartma Tozu ve Yulaf Ezmesi

Bir iki yemek kaşığı kabartma tozunu soğuk suyla dolu bir küvete atmak ve yaklaşık 15-20 dakika suyun içinde beklemek güneş yanığı kaynaklı etkilerin hafiflemesine yardımcı olur. Küvete bir bardak yulaf eklemek de tahrişi yatıştırabilir ve cildin doğal nem dengesini korunmasını sağlar.

Aloe Vera

Evinizde aloe vera bitkisi yoksa bir tane almanızı öneririz. Bu sulu bitkinin içindeki jel yüzyıllardır mide rahatsızlıklarından tutun böbrek enfeksiyonlarına kadar her çeşit hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin bir gövdesini koparıp içindeki jeli doğrudan cilde sürmek, hafif güneş yanığını hızlıca yatıştırarak ciltte belirgin bir rahatlama sağlar. Bu bitkiyi bulamıyorsanız aloe vera bazlı losyon ya da nemlendiricilerden ziyade %100 aloe vera içeren jelleri deneyin. Aloe vera jellerini çoğu eczaneden kolayca elde edebilirsiniz.

Papatya Çayı

Papatya çayı sinir ve sindirim sistemini yatıştırabildiği gibi güneşte yanmış cildinizi de rahatlatabilir. Çayı her zamanki gibi demleyin ve soğumaya bırakın. Soğuduğunda, içine bir havlu batırın ve yanmış bölgeye uygulayın.

Bol Kıyafetler Giyin

Cildiniz kendini toparlarken cilde yapışmayan, rahat giysiler giyinmeye özen gösterin. Cildiniz vücudunuzun en büyük organıdır. Bu yüzden güneş yanığı gibi büyük bir travmatik durum sonrasında cilt iyileşirken nefes alması için ona imkan tanımak gerekir. Pamuk veya bambu gibi doğal iplikli bol kıyafetler güneş yanığı sonrası cildin kendini daha kolay toparlamasına yardımcı olur.

Bol Bol Su İçmek

Cildiniz güneş ışınlarının bıraktığı hasarla savaşırken güneşte kaldığınız süre boyunca kaybettiği nemi telafi etmek için suya ihtiyaç duyar. Bol bol su içmek güneş yanıklarınızın iyileşmesini hızlandırabilir.
Bunların yanı sıra dışarı çıktığınız zaman başınızı da güneşten korumak amacıyla bir şapka takmanız ve cildinizi oluşabilecek güneş lekelerinden korumak için güneş kremi kullanmayı ihmal etmemeniz önerilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!