Halk arasında yaşlılık lekeleri olarak da bilinir ancak güneş kaynaklı oluşan lekelerin yaşlılıkla hiçbir alakası yoktur. Güneş lekeleri genelde zararsızdır. Kanser tehdidi içermezler ve estetik açıdan onlardan kurtulmak istemiyorsanız sağlığınız için herhangi bir tehdit oluşturmazlar dolayısıyla tedavi gerektirmezler. Eğer güneş lekelerinden arınmak istiyorsanız, bu lekeleri soldurmak veya gidermek için evde uygulanabilecek birçok yöntem vardır.

Güneş Lekelerini Gidermek İçin Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

  • Aloe vera: Güneş lekeleri de dahil olmak üzere cilt lekelerini büyük ölçüde hafifleten aloin ve aloesin gibi aktif bileşenler içerir.
  • Elma Sirkesi: Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi'nde 2009 yılında yayınlanan bir incelemeye göre elma sirkesindeki asetik asit, düzenli olarak uygulandığında güneş lekelerini gidermeye yardımcı olabilir.
  • Yeşil çay: Deri ve Estetik Cerrahi Dergisi'nde 2013 yılında yayınlanan bir makaleye göre, yeşil çay ekstresinin leke giderici bir etkisi olduğu bulunmuştur.
  • Süt: Ekşi süt ve ayran, güneş lekeleri de dahil olmak üzere cilt lekelerini soldurmaya yardımcı olabilecek laktik asit içerir. Araştırmalar sütün melazmayı da hafifletmede etkili olduğunu göstermiştir.

Güneş Lekelerinden Arınmak İçin Yapılabilecek Profesyonel Tedavi Yöntemleri

  • Yoğun Darbeli Işık Sistemleri (IPL): IPL, melanin pigmentini ışık enerjisi darbeleriyle ısıtır ve yok eder. Böylece güneş lekelerini giderir. Birkaç seansta istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Her seans yarım saatten az sürer.
  • Lazerle cilt yenileme: Lazer cihazı güneş lekeleri yok olana kadar cilt katmanlarına ışık demetleri iletir ve derinin yenilenmesini sağlar. İyileşme 10 ila 21 günü bulur.
  • Kimyasal peelingler: Güneş lekelerine uygulanan bir asit çözeltisi, cildin soyularak yenilenmesini sağlayabilir. Kimyasal peelingler, kısa bir süre ağrılı bir yanma hissine sebep olabilir.
  • Kriyoterapi: Güneş lekeleri ve diğer cilt lezyonlarının tedavisinde etkili olan çok hızlı cevap veren bir yöntemdir. Kriyoterapi tedavisinde güneş lekelerini dondurmak için sıvı nitrojen çözeltisi veya azot oksit kullanılır.
  • Mikrodermabrazyon: Mekanik cilt yenileme işlemidir. Bu işlem sırasında derinin üst kısmı aşındırılarak temizlenir. Vakum yardımıyla ölü deri alınır. 

Güneş Lekeleri Nasıl Önlenir?

Güneş lekelerinin oluşumunu önlemenin tek yolu, UVA ve UVB ışınlarına maruz kalmayı azaltmaktır. Güneş lekelerini önlemek için:

  • Solaryuma girmeyin.
  • 10.00-15.00 saatleri arasında güneşten kaçının.
  • Dışarı çıkmadan önce güneş kremi kullanın.
  • SPF içeren kozmetik ürünleri tercih edin.

Güneş Kreminin Önemi Nedir?

Geniş spektrumlu güneş kremleri hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan ürünlerdir. Güneş kremi sürmek, yalnızca dışarda olduğunuz sırada UV maruziyetine karşı koruma sağlamaz aynı zamanda cildinizi günlük maruziyetlerden de korur. Cildinizi korumadığınız kısa süreler bile zamanla güneş lekelerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yazın etkili olduğu coğrafyalarda her gün yüze ve boyuna güneş kremi içeren nemlendirici sürülmesi önerilir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!