Yaz aylarının en sıcak günlerinde, güneş çarpması (hipertermi) riski artar. Güneş çarpması, vücudun aşırı sıcaklık nedeniyle normal ısısını düzenleyememesi sonucu ortaya çıkar. Bu durum, ciddi sonuçlara yol açabileceği için dikkat edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.  Güneş çarpmasının belirtileri çok çeşitli olabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, ciltte kızarıklık ve yanıklar, yorgunluk, elektrolit dengesizliğine bağlı kas krampları, çarpıntı, tansiyon düşmesi, mide bulantısı, kusma, görme keskinliğinin azalması, uykuya meyil, bilinç bulanıklığı, nöbet ve koma gibi belirtiler görülebilir. Her yaş grubunda görülebilen güneş çarpması, özellikle bebekler, 4-10 yaş arası çocuklar ve 65 yaş üzerinde kronik hastalık yükü olan bireyler için daha risklidir. Bu gruplarda tedbir alınmalı, serin ortamlarda bulunulmalı ve bol sıvı tüketilmelidir. Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar da güneş çarpmasına karşı önlem almalıdır. Bu önlemler arasında bol su tüketimi, serin ve kuru alanlarda bulunma, hafif ve yazlık kıyafetleri tercih etme bulunur.

Güneş çarpmasından korunmak için şu önlemlere dikkat etmelisiniz:

  • Güneşten koruyucu özelliği olan, UV filtreli mayo ve gözlükler kullanın. 
  • İnce, açık renkli ve yazlık giysiler tercih edin. 
  • Başınızı ve yüzünüzü şapka veya benzeri bir başlıkla koruyun. SPF 30 veya daha yüksek güneş kremleri kullanarak cildinizi koruyun.
  • Öğle saatlerinde (11.00 ile 15.00 arası) güneş ışınlarından kaçının.
  • Eğer açık alanda olmanız gerekiyorsa, gölge alanlarda bulunun. 
  • Bol miktarda su ve mineralli maden suyu için. Hidrasyonunuzu sağlayarak vücut sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olun. 
  • Alkol ve enerji içeceklerinden kaçının.
  • Vücut sıcaklığını dengelemek için klima veya vantilatör gibi serinletici yöntemler kullanın. 
  • Açık alanda yapılan egzersizleri sabah erken veya akşamüzeri saatlerine denk getirin. 

Şikayetleriniz varsa veya güneş çarpması yaşadığınızı düşünüyorsanız hemen serin ve gölge bir yere ulaşmaya çalışın. Bol su için ve vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olacak serinleme yöntemleri uygulayın. Eğer belirtiler ciddi ise veya hızla kötüleşeceğini düşünüyorsanız hızlı bir şekilde en yakın sağlık kurumuna başvurun. Güneş çarpmasından korunmak, yaz aylarının keyfini çıkarırken sağlığınızı riske atmamanız için önemlidir. Unutmayın, güneşin tadını çıkarırken sağlığınızı kaybetmeyin.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!