Gluten Hassasiyeti ve Belirtileri

Bir protein türü olan gluteni yedikten sonra kendinizi rahatsız hissediyorsanız gluten hassasiyetiniz olabilir.
Bir protein türü olan gluteni yedikten sonra kendinizi rahatsız hissediyorsanız gluten hassasiyetiniz olabilir. Gluten intoleransı olarak bilinen bu rahatsızlık çölyak hastalığından daha farklıdır ancak belirtileri benzeyebilir. Diğer taraftan çölyak ciddi bir otoimmün hastalığıdır. Bu hastalıkta olduğu gibi gluten hassasiyeti olan kişilerde anormal bir gen ya da kanlarında glutenle savaşan antikorlar yoktur.
Gluten Nedir?
Gluten buğday, arpa, çavdar ve diğer tahıllarda bulunan bir proteindir. Makarna, kahvaltılık gevrek ve bira da dahil olmak üzere çok yaygın tüketilen yiyecek ve içeceklerde bulunur. Bununla birlikte gluten bulunan vitaminler, kozmetik ürünleri ve bazı ilaçlar da mevcuttur. Gluten intoleransı ve alerjisi aynı şeyler değildir. Gluten alerjisi, gluten içeren gıdaları tükettiğimizde bağışıklık sistemimizin aşırı tepki vermesidir ve kaşıntı, kusma ve nefes darlığına sebep olur. Gluten intoleransı kadınlarda daha yaygın görülür ancak buna rağmen herkes bu hassasiyete sahip olabilir. Bazı insanlar gluten intoleransı ile doğarken bazıları ilerleyen yaşlarında bunu geliştirir.
Gluten İntoleransı Belirtileri
- Karın ağrısı
- Anemi (kansızlık)
- Kaygı
- Şişkinlik ve gaz
- Konsantrasyon sorunu
- Depresyon
- İshal ya da kabızlık
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Deri döküntüsü
Gluten Hassasiyeti Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz belirtileriniz ve tıbbi geçmişinizi detaylıca inceler. Gluten intoleransınız olduğundan şüpheleniyorsa bunu doğrulamak için şu adımları uygular:
Gluten İntoleransı Tedavisi
Gluten hassasiyetinin bir tedavisi yoktur. Çoğu insan glutensiz diyet uygulayarak hassasiyetin belirtilerinden kurtulur. Size uygun bir diyet programı için diyetisyenle çalışmanız sağlığınız için daha iyi olacaktır. Probiyotikler bağırsaklardaki iyi bakterilerin artmasına yardımcı olabileceği için diyetinize probiyotik ekleme konusunda beslenme uzmanınıza danışabilirsiniz.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!
Paylaş
Güncellenme Tarihi:
13 Mart 2023Yayınlanma Tarihi:
13 Mart 2023Detaylı bilgi için iletişime geçin

Önerilen İçerikler