Glutamin protein yapı taşı ve bağışıklık sisteminin kritik bir parçası olmasının yanı sıra bağırsak sağlığında da önemli bir rol üstlenmektedir. Bununla birlikte vücut tarafından doğal olarak üretilen glutamin amino asidi, aynı zamanda birçok gıdadan da alınabilir.  

Ana amaçları proteinler için yapı taşları olarak hizmet etmek olan amino asitler vücutta birçok farklı role sahip olan moleküllerdir ve glutamin bu amino asitlerden biridir. Organlar için oldukça önemli olan proteinler, kandaki maddeleri taşımak, zararlı virüs ve bakterilerle savaşmak gibi görevlere de sahiptir. Glutamin, diğer birçok amino asitte olduğu gibi iki farklı forma sahiptir:

  • L-Glutamin: Gıdalarda ve takviyelerde bulunur. Protein yapımında kullanılır. Vücutta doğal olarak üretilebilir; kanda ve diğer vücut sıvılarında en bol bulunan amino asittir. 
  • D-Glutamin: Canlı organizmalarda üretimi ve kullanımı çok kısıtlıdır.

Sonuç olarak glutamin oldukça önemli bir amino asittir. L-glutamin gıdalarda, takviyelerde ve insan vücudunda bulunan formudur. Vücudunuzdaki proteinlerin bir parçasıdır. Bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir.

Glutamin Birçok Gıdada Bulunur

Glutaminin doğal bir şekilde bulunduğu birçok gıda bulunmaktadır. Glutaminin oran olarak yoğunlukla bulunduğu ürünler, yüksek protein içeriklerinden dolayı çoğu zaman hayvansal ürünlerdir. Bununla birlikte az sayıda olsa da, bazı bitki bazlı gıdalar daha yüksek bir glutamin oranına sahiptir. 

Aşağıda her bir gıdadaki L-Glutaminden oluşan protein yüzdeleri şu şekildedir:

  • Yumurta: %4,4 (100 gr yumurta başına 0,6 gr)
  • Sığır eti: %4,8 (100 gr dana eti için 1,2 gr)
  • Yağsız süt: %8,1 (100 gr süt için 0,3 gr)
  • Tofu: %9.1 (100 gr tofu başına 0,6 gr)
  • Beyaz pirinç: %11,1 (100 gr pirinç için 0,3 gr)
  • Mısır: %16,2 (100 gr mısır için 0,4 gr)

Bunlara ek olarak beyaz pirinç ve mısır gibi bazı bitki kaynakları, glutaminden oluşan büyük bir protein yüzdesine sahip olsa da genel olarak bitkiler oldukça düşük protein içeriğine sahiptirler. Bu nedenle et ve diğer hayvansal ürünler, yüksek miktarda glutamin ve protein almanın en doğru yoludur. Glutamin, proteinlerin gerekli bir parçası olduğu için protein içeren hemen hemen her gıdada bir miktar bulunmaktadır. Genel beslenmenizde yeterli protein almaya odaklanmak, tükettiğiniz glutamin miktarını artırmanın en kolay yoludur.

Glutamin, bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, ciddi hastalık ve büyük travmalar sırasında vücut yeterince glutamin üretemeyebilir. Bu süreçte hekiminizin uygun görmesi durumunda önerebileceği glutamin takviyeleri, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye ve vücuttaki protein depolarını korumaya yardımcı olabilir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!