Gizli Tehlike: Sepsis

Dünya Sepsis Günü, 13 Eylül’de tüm dünyada farkındalık yaratmak ve sepsis hakkında bilgi sahibi olmamızı teşvik etmek amacıyla anılır. Sepsis, sinsi bir düşman olarak vücudu tehdit eden bir sağlık sorunudur. Bu ciddi durum, vücudun enfeksiyonlara aşırı tepki vermesi ve enfeksiyonun üstesinden gelememesi sebebiyle iç organlarımızın zarar görmesine neden olur. Eğer tedavi edilmezse, sepsis hızla ölümcül bir hal alabilir.

Sepsis, vücudun enfeksiyonlara verdiği yaygın ve kontrolsüz bir yanıt olarak tanımlanır ancak bu tehlikeli durum hızla ölümcül bir çoklu organ yetmezliğine yol açabilir. Her yıl yaklaşık 50 milyon insan sepsise maruz kalırken, 11 milyon kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybeder. Özellikle yoğun bakım ünitelerinde, sepsis sık görülen ölüm nedenlerinden biridir.

Sepsis, herkesi etkileyebilir, ancak bazı gruplar daha yüksek risk altındadır. 1 yaşın altındaki bebekler, 60 yaşın üzerindekiler, kronik hastalıkları olanlar, hamileler, bağışıklık sistemleri zayıflamış ve dalakları alınmış kişiler sepsis için daha fazla risk taşırlar ancak bu, herkesin sepsis riski taşımadığı anlamına gelmez.

Sepsisle mücadelede temel önlemler vardır. Temiz su kaynaklarının sağlanması, etkili aşı programlarının uygulanması, hastanelerde enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması, doğru doğum uygulamaları, ameliyat öncesi enfeksiyon kontrolü, hastane yatış sürelerinin kısaltılması ve el hijyeni gibi önlemler sepsis riskini azaltmada önemlidir. Ayrıca, antibiyotik direncinin bir sorun olduğu göz önüne alındığında, gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi de büyük bir öneme sahiptir.

Sepsis tedavisinde erken müdahale çok kritiktir. Erken teşhis ve etkili tedavi, sepsise bağlı ölümleri büyük ölçüde engelleyebilir. Hastalar, uygun destek sağlayabilen yoğun bakım ünitelerinde multidisipliner bir ekip tarafından takip edilmelidir. Tedavinin önceliği, enfeksiyonun nereden kaynaklandığını bulmak ve uygun antibiyotik tedavisine hemen
başlamaktır. Bunun yanında bilinçsiz antibiyotik kullanımının antibiyotik direncine sebebiyet vererek sepsis oranlarını artırdığını aklımızda tutarak gereksiz antibiyotik kullanmamalı ve tedavi kararını hekimimize bırakmalıyız.

Dünya Sepsis Günü, sepsis hakkında farkındalık yaratmak ve bilgi sahibi olmak için önemli bir fırsattır. Her bireyin bu tehlikeli durum hakkında bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alması, sepsis ile mücadelede hayat kurtarabilir. Unutmayalım ki, sepsis herkesi etkileyebilir ve erken teşhis ve tedavi hayati önem taşır.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!