Pre-diyabet olarak bilinen gizli şeker, Türkiye’de her 3 kişiden 1’inde görülmektedir. Bu hastalık, gereken önlemler alınmaz ise kişinin tip 2 diyabete doğru ilerlediğini ifade eder. 

Gizli şeker belirtileri çoğu zaman 30 yaşından sonra başlar ve belirgin semptom göstermez. Yetişkinlik döneminde yaptırılan açlık ve tokluk kan testleri normal aralıkta seyretmeyen kişilere gizli şeker teşhisi konulabilir. Bu teşhisi alan kişilerde şeker hastalığının gelişmemesi için derhal öncül tedaviye başlanmalı ve yaşam tarzında değişikliklere gidilmelidir. Halsizlik, tatlı krizi, artan susuzluk, açlığa tahammülsüzlük gibi şikayetleriniz varsa en kısa zamanda doktora başvurmalısınız. 

Gizli Şeker Risk Faktörleri

Gizli şekeriniz olduğunu uzun yıllar fark etmeyebilirsiniz. Tip 2 diyabet gibi daha ciddi bir sağlık sorununa dönüşmeden önlem alabilmek için aşağıdaki risk faktörlerine sahip olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz: 

  • Aşırı kilolu olmak
  • Tip 2 diyabetli bir ebeveyne ya da kardeşe sahip olmak
  • Polikistik Over Sendromu (PCOS) 
  • Gestasyonel diyabet geçirmek (gebelik sırasında yaşanan diyabet) 
  • Fiziksel olarak aktif olmamak 
  • Sağlıksız beslenmek
  • Sigara kullanmak

Gizli Şeker Nasıl Tedavi Edilir? 

Yukarıdaki risk faktörleri bende var diyorsanız şeker hastalığı kapınızı çalmadan önlem alın! Kilo vermek ve düzenli olarak fiziksel aktiviteler yapmak tip 2 diyabetin önüne geçmek için atacağınız ilk adımlar olmalıdır. Örneğin haftanın 5 günü 30 dakika boyunca tempolu bir yürüyüş yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun dışında aşağıdaki önerileri de dikkate alarak şeker hastalığı geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz: 

  • Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Sebze ve meyveleri dengeli bir biçimde diyetinize eklemelisiniz. Basit karbonhidratlardan uzak durmalı, yağsız proteinler ve az yağlı süt ürünlerini tercih etmelisiniz. Kişiye özel, gerçekçi ve kalıcı beslenme değişiklikleri yapmak için bir diyetisyen ile birlikte çalışabilirsiniz. 
  • Stresli bir yaşamdan mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Stresli bir hayat, adrenalin ve kortizol seviyelerinizin sürekli olarak yüksek olmasına yol açarak insülin direnci riskini artırabilir.  
  • Sigara kullanıyorsanız  tamamen bırakmalısınız. 
  • Doktorunuzun önerdiği ilaçları önerildiği gibi kullanmaya dikkat etmelisiniz. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!