Gıdık çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir ancak en yaygın nedeni yaşlanmadır. Yaşımız ilerledikçe cildin şeklini korumaya yardımcı olan bileşikler üretilmemeye başlar. Cilt daha kuru ve ince hale gelerek esnekliğini, dolgunluğunu kaybeder ve sarkma meydana gelir.  Bu sarkma da “gıdık” olarak bildiğimiz durumu oluşturur.

Gıdık için çeşitli risk faktörleri bulunur:

  • Güneş yanığı
  • Aşırı ve düzenli alkol kullanımı
  • Tütün ürünleri kullanımı
  • Kronik ve şiddetli stres
  • Antioksidan, sağlıklı yağ ve diğer temel besinler açısından zayıf beslenme düzeni
  • Kaş çatmak, çok fazla sakız çiğnemek ya da uzun süre telefonda konuşmak gibi yüz kaslarının çok fazla kullanıldığı alışkanlıklar
  • Hava kirliliği
  • Kötü cilt hijyeni
  • Travma ya da yaralanma
  • Aşırı ve hızlı kilo kaybı
  • Kronik hastalıklar
  • Fiziksel olarak aktif olmama

Gıdık nasıl geçer diye merak eden kişiler aşağıda önereceğimiz egzersiz programını bir rutin haline getirerek yaşlanmaya bağlı bu cilt sarkmasının önüne geçebilir. 

  1. Ağzınızı mümkün olduğunca açın ve ardından dişlerinizi birbirine değdirmeden yavaşça kapatın. Bu hareketi 20 saniye boyunca devam ettirin. 
  2. Dudaklarınızı parmaklarınızdan da yardım alarak aşağı doğru büzün ve ardından normal pozisyona getirin. Bu egzersizi 20 saniye tekrar edin.
  3. Dişlerinizi göstererek gülün ve ardından başınızı aşağı-yukarı hareket ettirin. Bu harekete 20 saniye boyunca devam edin. 
  4. Dilinizi damağınıza bastırarak 20 saniye mırıldanın. 
  5. Alt dudağınızı üst dudağınızın üzerine yerleştirin ve ardından başınızı geriye doğru eğip başlangıç pozisyonun geri getirin. Bu hareketi 20 saniye tekrar edin. 
  6. Normalde daha abartılı ve güçlü bir şekilde “o” ve “e” seslerini çıkartın. Her birini 20 saniye boyunca tekrarlayın. 

Gıdık için yapabileceğiniz bu egzersizleri günde 8-12 set tekrar edebilirsiniz. Her ne kadar gıdık insan sağlığı için zararsız olsa da, tıbbi müdahaleyi gerektirmese de bazı kişiler belirgin bir sarkmadan rahatsız olabilir. Gıdık bazı insanların özgüvenlerini düşürerek fiziksel görünümleriyle barışık olmamalarına yol açabilir. Egzersizlerin işe yaramadığı noktalarda ya da egzersiz yapmak istenmediği durumlarda cerrahi müdahalelere başvurulabilir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!