Gıda zehirlenmesi; içeriğinde bakteri, virüs ya da parazit bulunan ve hijyenik koşullarda hazırlanmayan yemeklerin yenmesinden sonra ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yemeği tükettikten saatler ya da günler sonra ortaya çıkabilen gıda zehirlenmesi semptomları, enfeksiyonun türüne göre farklılaşabilir. Aşağıdakilerde dahil gıda zehirlenmesinde şu belirtiler görülebilir:
- Kusma
- Mide bulantısı
- İshal
- Karın ağrısı
- Ateş
Yukarıdaki belirtilerden birine ya da birkaçına sahipseniz ve gıda zehirlenmesinden şüphe duyuyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:
Gıda zehirlenmesinden şüphelendiyseniz yapmanız gerekenler
Dinlenmek
Vücudunuzu dinlendirmek, gıda zehirlenmesinin başlangıç evrelerinde size yardımcı olabilir. Kendinizi iyi hissedene kadar dinlenebilirsiniz. Belirtiler başladıktan sonra birkaç saat boyunca hiçbir şey yemeyin ve içmeyin. Kendinizi iyi hissettiğinizde tuzlu kraker gibi midenizi yatıştıracak gıdalar tüketebilirsiniz. Şiddetli bir gıda zehirlenmesi yaşıyorsanız en az iki gün okula ya da işe gitmemelisiniz.
Su İçmek
Sıvılar ve elektrolitler vücudunuzdaki sıvı dengesini korur. Kusma ve ishalden sonra vücut çok sıvı kaybeder dolayısıyla dehidratasyonun önleniyor olması gerekir. Bol bol sıvı tüketimi, gıda zehirlenmesi belirtilerini hafifletebilir. Eğer çok şiddetli dehidratasyon yaşıyorsanız hastaneye gitmeniz gerekebilir çünkü vücudunuz sıvı ve elektrolit takviyesini daha hızlı almaya ihtiyaç duyabilir.
Probiyotik Tüketmek
Probiyotikler, sindirim sisteminde yararlı bakteri ve mikroorganizmaların dengesini desteklemek amacıyla kullanılan besin takviyeleridir. Gıda zehirlenmesi sonucu sindirim sistemi dengesi bozulduğunda, probiyotikler bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur.
Zencefil ve Nane Çayı İçmek
Gıda zehirlenmesinin oluşturduğu ishal, kusma, karın ağrısı gibi şikayetleri bir bardak zencefil ve nane çayı içerek hafifletebilirsiniz.
Limon Tüketmek
C vitamini deposu olarak da bilinen limon, gıda zehirlenmesinden sonra midenizi yatıştırabilir. Limonun yarısını sıkarak tüketebilir ya da ılık bir suyun içine damlatarak içebilirsiniz.
Eğer rahatsızlıklarınız hafiflemiyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Ayrıca gıda zehirlenmesini önlemek adına şu önerileri de dikkat almalısınız:
- Yemek hazırlarken ve servis ederken ellerinizi ve mutfak gereçlerini sıcak suyla ve deterjanla iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız.
- Meyve ve sebzeleri bol suyla yıkamalısınız.
- Et ve tavuk gibi çiğ ürünleri hijyenik bir şekilde kullanmalısınız.
- Çiğ et için kullandığınız mutfak malzemeleriniz ile sebze için kullandığınız malzemeleri ayırmalısınız.
- Çabuk bozulabilen yiyecekleri buzdolabında sakladığınızdan emin olmalısınız.
- Dondurulmuş yiyecekleri güvenle çözmeli ve hemen pişirmelisiniz.
- Gıdaların son kullanma tarihini dikkate almalısınız.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!