Gerilim tipi baş ağrısı, en sık karşılaşılan hafif ila orta şiddette bir baş ağrısı türüdür. Sıklıkla "stres tipi baş ağrısı" olarak da adlandırılan bu rahatsızlık; stres, gerilim veya kas gerginliği sonucu ortaya çıkar ve günlük yaşamın akışını olumsuz etkiler. Gerilim tipi baş ağrıları genellikle başınızın etrafında sıkı bir bant hissi olarak kendini gösterir, yüzünüzün ya da boynunuzun iki tarafında da hissedilebilir. Gerilim tipi baş ağrısı ile mücadele etmek için sağlıklı bir yaşam ve ilaçlı tedavi arasında bir denge kurulmalıdır. 

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Neden Olur? 

Gerilim tipi baş ağrısı için kesin bir neden belirtilmediği gibi başın ve boynun arkasındaki gergin kasların, bu ağrıları tetikleyebileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte:

  • Stres: Günlük stres ve endişe, kas gerginliğine yol açarak baş ağrısını tetikleyebilir.
  • Uyku sorunları: Belirli saatlerde uyumak ve uyanmak vücudunuz için daha sağlıklı kabul edilir. Ayrıca çok az uyumak ya da çok fazla uyumak da baş ağrısını tetikleyebilir. 
  • Kafein: Gün içinde çok fazla kahve ve çay içmek, özellikle aç karınla tüketmek, baş ağrısına neden olabilir. 

gibi faktörler gerilim tipi baş ağrısının en yaygın nedenleridir. Baş ağrısı için çok sık ve uzun süre ağrı kesici kullanmak da baş ağrısına neden olabilmektedir. Gerilim tipi baş ağrıları çoğu zaman daha ciddi bir başka hastalığın habercisi değildir ancak hissettiğinizin ağrının türünün ve ciddiyetinin ortaya konulması için  alanında uzman Nöroloji hekimine başvurmanız önemlidir.

Gerilim Tipi Baş Ağrıları Kategorileri:

 

Epizodik Gerilim Tipi Baş Ağrıları

Bu tip baş ağrıları 30 dakikadan bir haftaya kadar sürebilir. Sık tekrar eden epizodik gerilim tipi baş ağrıları kronikleşebilir. 

Kronik Gerilim Tipi Baş Ağrıları

Bu tip baş ağrıları saatlerce sürebilir ve sık sık meydana gelebilir. Baş ağrıları en az üç ay boyunca ayda 15 gün ya da daha fazla süre devam ederse kronik olarak kabul edilir. 

Baş ağrınız kötüleşmeden günlük işlerinize devam edebilirsiniz ancak ağrılarınız şiddetlenirse doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesicileri alarak bir süre dinlenmelisiniz. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!