Gebelik, kadınların hayatında önemli bir dönemdir ve kilo artışı haricinde annenin vücudunda ciddi değişimlere neden olur. Peki, gebelikte kilo alımı ne kadar olmalıdır? Bu yazıda sağlıklı bir hamilelik için ideal kilo alımından bahsedeceğiz.

Gebelikte kilo alımı kadından kadına değişir. Her birey için gebelikte alınan ideal kilo, gebe kalmadan önceki vücut ağırlığına, boya, yaşa, fiziksel aktivite düzeyine, plasentanın boyutuna ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir. Çoğu zaman ilk üç ay (1. trimester) önemli bir kilo artışı beklenmez, hamileliğin ikinci çeyreğinden itibaren ise iştahta artış oluşur. Yetersiz veya aşırı kilo alımı gebelik komplikasyonlarına, doğum sorunlarına ve bebekte gelişim problemlerine neden olabilir. Bu nedenle gebelik sırasında sağlıklı kilo alımı hedefleri belirlenmelidir. Eğer iştah artışınız çok ve kontrol edemiyor iseniz doğru kilo/kan şekeri/hormon yönetimi sağlamak için süreci uzman diyetisyen eşliğinde devam ettirmenizi öneririz. Çevreniz size “E senin karnın hiç büyümemiş bu çocuk nasıl büyüyecek” diyebilir. Vurgulamalıyız ki bebeğinizin büyüme sürecinin sağlıklı devam etmesi için sizin devasa kilolar almanıza gerek yok.  Amaç hem annenin hem de bebeğin ihtiyacı olan besin öğelerini karşılayarak doğru ve sağlıklı kilo yönetimi sağlamaktır. 

Bununla birlikte vücut, doğum sonrasında salgılanacak anne sütü için yağ depolamaktadır. Hamilelikte önerilen kilo miktarının altında kilo almak, bebeğin ortalama kilo ve boydan daha küçük doğmasına yol açabilir. Küçük bebekler, emmede güçlük yaşayabilir ve hastalık riskleri daha fazla olabilir. Gebelikte önerilenden daha fazla kilo almak kadar az kilo almak da birtakım sıkıntılara yol açabilir. 

Birçok kadın gebelikte ortalama 11,5 ila 16 kg arasında bir kilo alır. Eğer birey gebe kalmadan önce normal vücut ağırlığına sahip ise 9-14 kg alması beklenirken, birey obez ise 6-10 kg’dan daha fazla alması istenmez. Ayrıca birden fazla bebek taşıyan kadınların bu değerlerden daha fazla kilo alması sağlıklı kabul edilmektedir. Sağlıklı bir hamilelik için uygun kilo alımı hedeflerini takip etmek önemlidir. İşte Dünya Sağlık Örgütü’nün beden kitle indeksi sınıflamasına göre gebelikte ideal kilo kazanımı sınıflaması:

 

Beden Kitle İndeksi

DSÖ Sınıflaması

İdeal kilo kazanımı

<18.5 kg/m2

Zayıf

13-16.5 kg

18.4-24.9

Normal kilolu

9-14 kg

25-29.9

Fazla kilolu

7.5-11.5 kg

30-39.9

Şişman

6-10 kg

Sağlıklı bir hamilelik için uygun kilo alımı hedeflerini takip etmek önemlidir. Gebelik sırasında doğru miktarda kilo almak, anne ve bebeğin sağlığını korumaya yardımcı olur. Ancak her gebelik farklıdır ve kişiye özgü faktörler göz önüne alınarak doktor tarafından belirlenen hedeflere uyulmalıdır. Sağlıklı bir hamilelik süreci için düzenli doktor kontrolleri ve beslenme uzmanının tavsiyeleri takip edilmelidir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!