Fonksiyonel kelimesi işlevsel ve kullanışlı anlamına gelir. Bir kişinin fonksiyonel olması yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu kimi eylemleri gerçekleştirebilmesini ifade eder. Örneğin koşabilmek, zıplayabilmek, nesneleri kaldırmak ve fırlatmak gibi hareketleri yerine getirebilmektir. 

Fonksiyonel antrenman, günlük yaşamınızdaki aktiviteleri daha kolay gerçekleştirmenize olanak tanıyan egzersizlere ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu egzersizler ile yaşam kalitenizi arttırmanız ve yaralanma riskinizi azaltmanız amaçlanır. 
Genellikle tek bir kas grubuna odaklanan vücut geliştirme egzersizlerinden daha farklıdır.

Fonksiyonel antrenmanlarda neredeyse tüm vücut kullanılır ve core (merkez) gücü ve dengesi geliştirilir. Hedeflerinize bağlı olarak yaptığınız her egzersizin vücudunuz için işlevsel olma potansiyeli vardır ancak birden fazla kas grubunu ve eklemi kullanarak yaptığınız fonksiyonel antrenmanlarda tüm vücudunuzu güçlendirebilirsiniz.

Aşağıda sizin için hazırladığımız egzersiz programını 3 set 12 tekrar şeklinde tamamlayabilirsiniz. Her set arasında 1 ila 2 dakika her egzersiz arasında da 30 ila 60 saniye mola verebilirsiniz. 

Yeni Başlayanlar İçin Fonksiyonel Antrenman Hareketleri

Köprü

Dizleriniz bükülü ve ayaklarınız yere düz basacak şekilde sırt üstü uzanın. Avuç içlerinizi matın üzerinde olacak şekilde kollarınızı iki yana yerleştirin. Nefes alın ve kalçanızı yukarı doğru kaldırmaya başlayın. Ardından yavaşça başlangıç pozisyonuna dönün. Bu hareket kalça, karın ve hamstring kaslarınızı geliştirir. 

Squat

Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak ve kollarınızı düz bir şekilde yanlara bırakarak ayakta durun. Sandalyeye oturacakmış gibi dizlerinizi bükerek ve kalçanızı geriye doğru iterek çömelmeye başlayın. Göğsünüzün dik ve üst bacağınızın yere paralel durduğundan emin olun. Ardından başlangıç pozisyonuna dönün. Bu hareket kalça, karın ve hamstring kaslarınızı güçlendirir.

Şınav

Ellerinizi omuzlarınızdan biraz daha geniş olacak şekilde iki yana açın ve ayaklarınızı ve ellerinizi yere sabitleyerek vücudunuzu kaldırın. Vücudunuz baştan aşağıya düz bir çizgi oluşturacak pozisyonda olmalı. Dirseklerinizi bükerek aşağıya doğru eğilin ve göğsünüz yere değdikten sonra yukarı kalkın. Şınav hareketi ön deltoid, göğüs ve kol kaslarınızı çalıştırır.

Side Lunge 

Başlangıç pozisyonunda sırt ve baş dik, bacaklar bitişik olacak şekilde ayakta durulur. Ardından bir bacak yana doğru uzatılır ve kalça geriye doğru itilerek çömelme pozisyonuna geçilir. Aynı hareket diğer bacak için de tekrarlanır. Parmak uçlarınızın karşıya baktığından ve uzattığınız bacağınızın gergin durduğundan emin olmalısınız. 

Plank 

Ayak parmaklarınızı ve dirsekleri matın üzerine yerleştirin. Vücudunuz omuzdan topuğa kadar dümdüz bir çizgi halinde durmalıdır. Bacaklarınızı omuz genişliğinde açmalısınız. Karın kaslarınızı sıkarak 30 saniye kadar bu pozisyonda durun ve 2-3 kez tekrarlayın. Plank hareketi tüm vücudunuzun çalışmasını sağlar.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!