Ortalama bir kişinin günlük protein ihtiyacı, vücut ağırlığına ve fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak araştırmalar vücut ağırlığına göre günlük protein ihtiyacının değiştiğini gösterir. Özellikle spor yapıyorsanız veya kaslarınızı geliştirmek istiyorsanız, günlük protein ihtiyacınız daha yüksek olabilir. Bu noktada günlük protein ihtiyacını karşılamak için yapılandırılmış ve iyi planlamış bir beslenme programı izlemeniz gerekir. 

Fitness Yapan Bir Kişinin Günlük Protein İhtiyacı Nedir?

Fitness yapan bir kişinin günlük protein ihtiyacı, vücut ağırlığı ve fiziksel aktivite düzeyine göre değişebilir. Genellikle fitness yapanlar için günlük 1.2-2.0 gram vücut ağırlığı başına protein ihtiyacı önerilmektedir. Bu, vücut ağırlığının kilogram cinsinden hesaplanmasıyla elde edilen değerdir. Örneğin, 80 kg olan bir kişi için günlük protein ihtiyacı 96-160 gram arasında olacaktır.

Ayrıca bazı klinisyenler protein ihtiyacının daha yüksek olmasını önermektedir, özellikle kas büyütme hedefi olan sporcularda, yapılmış araştırmalarda 2.2-3.3 gram/kg vücut ağırlığı arası bir protein ihtiyacı olduğu bildirilmektedir. Bu noktada, fitness yapan kişilerin protein ihtiyacını karşılamak için günlük olarak yeterli miktarda protein almaları önemlidir.

Fitness Günlük Protein İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Söz konusu fitness için protein tüketmek olduğunda ilk aşamada protein kaynaklarının doğru bir şekilde anlaşılması gerekmektedir. Her protein kaynağı sağlıklı bir protein kaynağı olmayabilir. Fitness yaparken kas gelişimini destekleyen ve vücudu strese sokmayan protein kaynaklarının tüketilmesi büyük önem taşır. 

İyi Protein Kaynakları Nelerdir?

İyi protein kaynakları kümes hayvanları ve balık olarak ifade edilebilir. Daha genel bir ifadeyle beyaz et kaynakları fitness yapanlar için iyi birer protein deposu olarak nitelendirilir. Kırmızı et ise uzak durulması gereken bir protein kaynağıdır. Vegan veya vejetaryen beslenen ve fitness yapmak isteyen kişiler ise farklı bitkisel kaynaklara yönelebilirler. Soya fasulyesi, fasulye, yer fıstığı ve nohut gibi baklagilleri bu noktada protein kaynağı olarak tercih edilebilir. Aynı zamanda yumurta, yoğurt, peynir ve tofu da fitness yaparken protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacak protein kaynakları arasında sayılabilir.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!