Sığır eti, tavuk ve kuzu eti gibi hayvansal protein kaynakları birçok besin içermektedir. Ancak bu etler ciddi gıda kaynaklı hastalıklara da neden olabilmektedir. Bu etler, Salmonella, Campylobacter, E. coli O157:H7 ve Listeria monocytogenes gibi bakterileri de barındırabilmektedir. Bu nedenle et tüketiminden önce etleri doğru ve güvenli sıcaklıklarda pişirmek önemlidir. Gıda güvenliği uzmanları, etin yeterli sürede ve zararlı organizmaları öldürecek kadar yüksek bir sıcaklıkta pişirildiği sürece yemek için güvenli olduğunu belirtmektedirler. Hazırlanan etin türüne göre güvenli pişirme sıcaklıkları değişebilmektedir. 

  • Kümes hayvanları: Kümes hayvanları türleri arasında tavuk, ördek, kaz, hindi, sülün ve bıldırcın bulunmaktadır. Çiğ kümes hayvanları, kanlı ishale, ateşe, kusmaya ve kas kramplarına neden olabilen Campylobacter ile kontamine bulunabilmektedir. Ayrıca Salmonella ve Clostridium perfringens de çiğ kümes hayvanlarında yaygın olarak bulunur ve benzer semptomlara neden olur. Gerek bütün gerekse öğütülmüş halde kümes hayvanlarını pişirmek için güvenli iç sıcaklık 165 ° F (75 ° C) olmalıdır.
  • Biftek: Köfte, sosis ve hamburger dahil olmak üzere kıyma, 160 ° F (70 ° C) pişirme sıcaklığına ulaşmalıdır. Biftek ve dana eti en az 145 °F (65°C) sıcaklığa kadar pişirilmelidir. Et öğütüldüğünde bakteri veya parazitler tümüne yayıldığından, öğütülmüş etler genellikle daha yüksek bir iç sıcaklıkta pişirilmelidir. 
  • Kuzu ve koyun eti: Genellikle işlenmemiş olarak yenir, ancak dünyadaki bazı kültürlerde tütsülenmiş ve tuzlanmış kuzu eti de bulunmaktadır. Kuzu eti, gıda kaynaklı ciddi hastalıklara neden olabilen Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis ve Campylobacter gibi patojenler içerebilmektedir. Bu organizmaları öldürmek için, kuzu eti 160°F (70°C)'ye kadar pişirilirken, kuzu pirzolası ve koyun eti en az 145°F (65°C) sıcaklığında pişirilmelidir.

Etin Piştiği Nasıl Anlaşılır?

Etin tamamen pişip pişmediğini sadece koklayarak, tadarak veya bakarak anlamak mümkün değildir. Güvenlik açısından pişmiş etlerin sıcaklığının nasıl doğru şekilde ölçüleceğini bilmek önemlidir. Etin en kalın kısmına bir et termometresi yerleştirilir. Kemik, kıkırdak veya yağa temas etmemelidir. Sıcaklıklar et pişirme süresinin sonuna doğru ancak etin yanmasına engel olacak sürede kontrol edilmelidir. Et pişirildiğinde, yenmeden önce en az üç dakika beklenmelidir. Bu süreye dinlenme süresi denir. 

Etin Saklanması ve Yeniden Isıtılması

Et, bakterilerin hızla çoğaldığı 40°F (5°C) ile 140°F (60°C) arasındaki tehlikeli sıcaklık derecelerinden uzak tutulmalıdır. Et pişirildikten sonra servis edilirken minimum 140°F (60°C) sıcaklıkta kalmalı ve piştikten sonra 2 saat içinde buzdolabına alınmalıdır. Oda sıcaklığında 2 saatten fazla veya 35°C'de 1 saat kalmış etler tüketilmemelidir. Et içeren güveçler veya çorbalar, artık etler ve yemekler, 165 ° F (75 ° C) iç sıcaklığa sahip güvenli bir şekilde yeniden ısıtılmalıdır. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!